Правителството на Беларус се отказа официално от плановете за присъединяване на страната към Световната търговска организация (СТО). Това става ясно от Програмата за действие за периода до 2025 г., уточнява Интерфакс. Документът е одобрен с решение на Министерския съвет на Беларус и е публикуван на Националния правен интернет портал.

През 1993 г. Беларус кандидатства за присъединяване към Общото споразумение за митата и търговията, чийто приемник стана СТО.През 2016 г., на фона на затоплянето на отношенията с Европейския съюз и САЩ, беларуските власти активизираха усилията си за присъединяване към СТО.

След което Министерството на външните работи на страната оповести, че Беларус може да се присъедини към СТО още през 2020-2021 г.Междувременно на фона на обвиненията на западни страни във фалшифициране на резултатите от президентските избори през 2020 г., преговорите за присъединяване на Беларус към СТО бяха преустановени.

Беларус регистрира забележителен за региона ръст на БВП за 2023-а

Страна съюзник на Русия регистрира забележителен за региона ръст на БВП за 2023-а

Средната годишна инфлация в страната е едноцифрена

През март 2022 г. група страни от СТО излязоха със заявление, с което обявиха спирането на разглеждането на молбата на Беларус за присъединяване към организацията.

Заявлението беше подписано от представителите в СТО на: Албания, Австралия, Канада, Европейския съюз, Исландия, Япония, Южна Корея, Черна гора, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Украйна, Великобритания и САЩ. Решението си подписалите се обвързаха с решението на Беларус да подкрепи руското нахлуване в Украйна.

Тогава, също през март 2022 г., посланиците на страните от Европейския съюз съгласуваха съвместно изявление до СТО, в което се противопоставиха на приемането на Беларус в организацията.

Освен това, САЩ, ЕС, Канада и Япония лишиха Русия от статута на "най-облагодетелствана нация" при търговията.