Автомобилната индустрия е притеснена от новите цели, поставени от Европейския съюз, за намаляване на вредните емисии, изхвърляни от автомобили и други превозни средства.

В понеделник властите в Брюксел сключиха сделка, според която въглеродните емисии, изхвърляни от новите модели коли, трябва да бъдат намалени с 37,5% до 2030 година.

Европейската асоциация на автомобилните производители, която представлява компании като Volkswagen, Daimler, BMW, Renault, Toyota и Honda критикува новите мерки като "абсолютно нереалистични", пише CNN Business.

"Индустрията изразява съжаление от това, че поставените нови цели до 2030 година са най-вече свързани с политически мотиви, без да се взема предвид технологичната и социо-икономическата страна на проблема", посочват от асоциацията.

Експертите предупреждават, че ограниченията ще имат сериозен негативен ефект върху работните места в цялата верига на доставки.

В свое изявление от Volkswagen посочват, че новите мерки ще принудят компанията да преструктурира продуктовата си гама, да инвестира в ремонти на заводите си и да изгради нови такива за производството на батерии.