Глобалният пазар на електрически автомоболи, оценен на $162 милиарда долара през 2019-а, се очаква да достигне $803 милиарда до 2027-а година. Това сочат данните от доклад на Allied Market Research, цитиран от световните агенции.

Според експертите се очаква все по-голямо увеличаване на търсенето на икономични, високопроизводителни и нискоемисионни автомобили. А това ще върви успоредно със строгите правителствени правила и разпоредби относно отделянето на вредни емисии от превозните средства.

В Германия: невиждан ръст в продажбите на електромобили

В Германия: невиждан ръст в продажбите на електромобили

Докато продажбите на автомобили с вътрешно горене спадат, търсенето на електрически бързо нараства. Обяснението е просто: между цените вече не зее такава огромна пропаст. А това прави електромобилите все по-атрактивни

По този начин ръстът в продажбите на електрически превозни средства през следващите пет години ще се увеличи драстично.

Според доклада, пазарът на електромобили в Северна Америка се очаква да достигне $194,20 милиарда до 2027-а година.  Очаква се Северна Америка и Европа да имат дял съответно от 27,5% и 25,3% през прогнозния период.

Продажбите на електромобили в момента растат все по-напористо в големите икономики, като продажбите в Германия се увеличават три пъти до над 194 000 единици още през 2020-а година.

"Движението с електромобили се е превърнала в основна характеристика на мобилното общество", коментира пред местните медии Ричард Дам - президент на германския регулатор KBA.

Той допълни, че германското правителство е на път да постигне целта си от 7-10 милиона регистрирани електрически превозни средства по германските пътища до 2030-а година.

Volkswagen увеличава инвестициите за електромобили до $100 милиарда за следващите 5 години

Volkswagen увеличава инвестициите за електромобили до $100 милиарда за следващите 5 години

Междувременно разходите за хибридни превозни средства ще бъдат намалени с 30%