Свързаните с пандемията смущения във веригите за доставки на производителите на автомобили и тяхното въздействие върху ценообразуването на новите и употребяваните превозни средства драматично повлияха на процентите на обезценяване. Анализ на автомобилната фирма и търсачката за автомобили iSeeCars за амортизацията на превозните средства за пет години разкрива, че колите запазват по-голяма стойност, отколкото са имали преди кризата, и че малък брой автомобили дори са поскъпнали, според ново проучване на автомобилната фирма и търсачката за автомобили iSeeCars.

iSeeCars анализира над три милиона употребявани автомобили на пет години, продадени през 2022 г., и установи, че средната петгодишна кола е загубила само 33,3 процента от първоначалната си стойност. В сравнение с 2021 г. това представлява 17% намаление на амортизацията.

Топ 10 на превозните средства с най-ниска петгодишна амортизация:

Колаж money.bg по данни на iSeeCars.com

Колаж money.bg по данни на iSeeCars.com

"Относителният недостиг на по-нови модели употребявани автомобили поради свързани с пандемията прекъсвания в производството на нови автомобили поддържа стойността на употребяваните автомобили висока вече повече от година", каза Карл Брауер, изпълнителен анализатор за iSeeCars. Разглеждайки отделните модели, Jeep Wrangler оглавява автомобилите с най-добра стойност при препродажба, докато BMW Серия 7 е автомобилът с най-висок процент на амортизация.

Това са най-издръжливите коли, които могат да изминат над 300 000 км без проблеми

Това са най-издръжливите коли, които могат да изминат над 300 000 км без проблеми

Нова калсация на iSeeCars

Jeep Wrangler и неговият аналог с четири врати, Wrangler Unlimited, държат първите две места в списъка на превозните средства с най-ниска петгодишна амортизация, която е с около четири пъти по-ниска спрямо амортизацията на средностатистическата кола. 

Търсенето на спортни автомобили като Porsche 911, Ford Mustang, Subaru BRZ и Chevrolet Camarо се увеличи по време на пандемията. Тъй като този вид коли послужиха като средство за забавление и бягство от реалността по време на локдауна.

"Имаше скок на цените на спортните автомобили след началото на локдауните и те запазиха силната си първоначална стойност, дори когато ограниченията бяха премахнати", каза Брауер.

Другите автомобили в списъка са едни от най-популярните и най-продаваните автомобили: Toyota Corolla, Nissan Versa, Honda Civic и Toyota Tacoma. 

"Високите цени на бензина винаги насочват търсенето към по-икономични превозни средства, увеличавайки запазването на стойността на тези модели", отбелязва още Брауер.

От iSeeCars проучили и превозните средства, които са се обезценили най-много за пет години:

Колаж money.bg по данни на iSeeCars.com

Колаж money.bg по данни на iSeeCars.com

Автомобилите от луксозни марки и по-големите превозни средства доминират сред колите, които се обезценяват най-много след пет години.

"Луксозните превозни средства се обезценяват, тъй като купувачите на употребявани автомобили не ценят толкова техните първокласни характеристики", казва още Брауер.