Испанската компания Seat (част от Volkswagen Group, бел. ред.) вече няма да произвежда леки коли. Производството на автомобили ще бъде завършено след края на жизнения цикъл на настоящите модели на испанската марка.Това заяви в интервю за Autocar шефът на Volkswagen Group Томас Шефер.

Според топ мениджъра това ще се случи след завършване на жизнения цикъл на настоящите модели на испанската марка. Но самото име Sociedad Española de Automóviles de Turismo (Испанско дружество за туристически автомобили) ще продължи да съществува в друга роля. Все още не е уточнено как това име ще се използва в бъдеще. Вероятно ще се насочи към други превозни средства и решения за мобилност, като например електрически скутери, както започна със Seat Mó. Микро колите също остават опция.

Испанската Cupra представи електрическия SUV Tavascan (Видео)

Испанската Cupra представи електрическия SUV Tavascan (Видео)

Предвижда се Cupra Tavascan да излезе на пазара през 2024 година

В същото време дъщерното дружество Cupra ще продължи да съществува в автомобилния свят. Възможно е обновеният хечбек и комби Seat Leon, чиято премиера ще бъде следващата година, да се произвеждат под марката Cupra.

Шефер каза, че е непосилно да се инвестира както в Seat, така и в Cupra като основни марки, а потенциалът за печалба за Cupra в крайна сметка е много по-голям.

За тази цел Шафер каза, че Volkswagen Group ще "инвестира силно в Cupra; това ще се увеличи".

"Бъдещето на Seat е Cupra", заключи Шефер.

Volkswagen и SEAT влагат €10 милиарда в най-голямата корпоративна инвестиция в историята на Испания

Volkswagen и SEAT влагат €10 милиарда в най-голямата корпоративна инвестиция в историята на Испания

Тя предвижда изграждането на гигафабрика за батерии и нови електрически модели коли

Seat започва да произвежда автомобили преди 70 години, през 1953 г. Първата кола на Seat, слязла от поточната линия, беше седанът със задно задвижване от среден размер 1400. През 1986 г. испанското правителство продаде Seat на германския концерн Volkswagen Group.

В момента Cupra подготвя премиерата на компактния кросоувър Terramar, който технически се доближава до Audi Q3. Също така гамата на марката ще бъде попълнена с електрическа кола, която ще стане серийно въплъщение на концепцията Dark Rebel.