Когато самоуправляващите се автомобили превземат пътищата по света, те ще елиминират 90% причинените от шофьорска грешка катастрофи. Така ще бъдат спасени по 30 хиляди човешки живота всяка година.

Това твърди експертът Лорънс Бърнс, който е бивш мениджър на американската компания General Motors и настоящ консултант в корпорации като Google и Allstate.

“Колите няма да катастрофират така често, а инцидентите няма да са толкова жестоки, като в миналото. Това обаче ще е краят на бизнеса с автомобилни застраховки”, обяснява той пред Forbes.

“Ще има по-голяма отговорност на пътя и повечето проблеми със сигурността там ще бъдат решени, като катастрофите бъдат ограничени с 90 на сто”, казва още Бърнс.

По думите на експерта в момента застрахователните дружества се фокусират върху шофьорите, тъй като върху тях пада цялата отговорност при карането на автомобил. Те предлагат и обновяват своите продукти, така че да привлекат собствениците на коли и да ги задържат като клиенти.

“Тяхната основна цел е не да ви изплатят щетите в случай на катастрофа, а да ви попречат въобще да попаднете в такава”, смята Лорънс Бърнс.

Редица корпорации не само от автомобилния бранш, но и от технологичния сектор, обявиха, че вече разработват свои модели на автономни коли.

Такъв прототип вече създаде интернет гигантът Google. Возилата на фирмата вече са навъртели милиони километри около Сан Франциско и Остин тестово.