Търсенето на бензин и дизел ще достигне своя връх през 2027 г. — четири години по-рано от очакваното — и след това ще започне да намалява, твърдят от BloombergNEF. Увеличаващите се продажби на електромобили и по-ефективните двигатели с вътрешно горене ще са основният двигател на промените в търсенето.

Най-значителният спад ще бъде отчетен в Европа и САЩ, а очакваният ръст в държави като Индия и Китай няма да се осъществи, казват още анализаторите. Миналата седмица Европейският съюз представи плана си да забрани продажбите на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 2035 г., а САЩ и Китай предприемат политики за популяризиране на електромобилите.

Очаква се броят на автомобилите да нарасне през следващите години, но делът на електромобилите ще расте, а двигателите с вътрешно горене стават все по-ефективни. Тези фактори ще доведат до спад на търсенето на горива.

Според BloombergNEF броят на пътническите автомобили по пътищата в света ще достигне 1,548 млрд. до 2039 г., ръст от 26% спрямо настоящите нива. Но след това той ще започне да намалява.

Кога електромобилите стават по-чисти от бензиновите автомобили?

Кога електромобилите стават по-чисти от бензиновите автомобили?

Изчисления показват колко километра са нужни