Според актуалните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) има сериозна липса на пунктове за зареждане на електрически автомобил по пътните мрежи в повечето държави членки на ЕС.

Проучването показва, че 10 държави дори нямат по едно зарядно устройство на всеки 100 километра ключови пътища. Всички тези страни също имат пазарен дял на електрически автомобили под 3% (с изключение на Унгария). 18 държави членки на ЕС имат под 5 пункта за зареждане на 100 км път, като само четири притежават повече от 10 зарядни съоръжения за всеки 100 км пътища.

Община Бургас ще се сдобие с 50 зарядни станции за електромобили до края на годината

Община Бургас ще се сдобие с 50 зарядни станции за електромобили до края на годината

Над 120 зарядни станции функционират у нас за момента

В резултатите от проучването фигурира и България с показател от 0.8 зарядни станции на 100 километра пътиша.

Но, за да не бъдем чак толкова черногледи за състоянието на родната зарядна инфраструктура, можем ще кажем, че има и по-слаби резултати. В дъното на подреждането са Литва (0,2 зарядни на 100 километра), Гърция (0,2), Полша (0,4), Латвия (0,5) и Румъния (0,5), а сравними с българските показания са тези в Чехия (0,9) и Унгария (0,6), отбелязва auto-press.net.

Снимка 545865

Източник: ACEA

Най-много зарядни станции на 100 километра пътна мрежа има в Нидерландия (47,5), след което се подреждат Люксембург (34,5), Германия (19.4), Португалия (14.9) и Австрия (6.1).

Япония няма достатъчно електромобили за броя зарядни станции, които поставя

Япония няма достатъчно електромобили за броя зарядни станции, които поставя

През 2012 г. властите предложиха субсидии в размер на $911 милиона

"Потребителите няма да бъдат в състояние да преминат на автомобили с нулеви емисии, ако няма достатъчно зарядни станции и точки за презареждане по пътищата, по които пътуват", коментира Ерик-Марк Хютема, изпълнителен директор на ACEA.

"Примерно, ако жителите на Гърция, Литва, Полша и Румъния трябва да пропътуват 200 или повече километра, за да намерят зарядна станция, не можем да очакваме от тях да бъдат склонни да закупят електрически автомобил", отбелязва шефът на организацията.

ACEA: ЕС трябва да изгради 1 млн. обществени зарядни станции до 2024

ACEA: ЕС трябва да изгради 1 млн. обществени зарядни станции до 2024

Поставянето на конкретна цел ще помогне и на автомобилните производители, както и на енергоразпределителните дружества да планират бъдещите си инвестиции