Когато германският биотех пионер BioNTech отчете резултатите за третото тримесечие на тази година, никой не очакваше чудеса. В понеделник компанията изненадващо обяви, че заедно с щатския гигант Pfizer имат ефективна ваксина срещу коронавируса. Но BioNTech все още изостава, когато става въпрос за печалбата, пише Deutsche Welle.

Всъщност, от основаването си досега преди 12 години, BioNTech никога досега не е излизала на печалба. Това не се промени и през второто тримесечие на т.г., когато компанията отчете рекордна загуба от €210 млн.

И все пак акциите на компанията струват повече от тези на най-голямата авиокомпания в страната - Lufthansa. Както и повече от тези на втората най-голяма частна банка, Commerzbank. С пазарна капитализация от €18,4 млрд. в средата на октомври, биотех компанията бе оценена скъпо още преди новината за ваксината.

Основана през 2008 г. от съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи, и австрийският онколог Критоф Хюбер, първоначалната цел на компанията бе да разработи нов вид имунотерапия срещу рак. Преди да направи дебюта си на американската фондова борса преди година, тя получаваше значителна част от финансирането си от германските братя милиардери Томас и Андреас Щрюнгман, които са забогатели благодарение на производителя на генерични лекарства Hexal, продаден по-късно на швейцарския гигант Novartis.

За BioNTech работят около 1 300 души в 60 страни. 500 от тях работят в германската централа, която се намира на улица с името An der Goldgrube (В златната мина).

Макар че засега не може да излезе на печалба, компанията е успешна в осигуряването на финансиране за своите проучвания. Освен милионите от Щрюнгман, BioNTech получава и венчър капитал в размер на €290 млн. през 2019 г. Общо, германските биотех стартъпи тогава получиха общо €479 млн.

Когато BioNTech влиза в състезанието за ваксина срещу вируса по-рано тази година, тя сключва сделка с Pfizer. Двете компании започнаха тестове върху хора още през април, далеч преди администрацията на Тръмп да стартира програмата си Operation Warp Speed.

През септември Берлин даде на компанията €376 млн. в рамките на споразумения за забързване на ваксината чрез изграждане на производствен и развоен капацитет в Германия. Според Spiegel, алиансът ще може да произведе 1,5 млрд. дози от ваксината до края на 2021 г.

Pfizer, която си колаборира с BioNTech по противогрипни ваксини от 2018 г. насам, плати предварително $185 млн. за разработката на ваксината и ще плати още $563 млн., когато процесът приключи. Печалбата от ваксината ще бъде разделена равно между двете компании.

В същото време BioNTech и Pfizer влязоха в партньорство с китайския фарма гигант Fosun за доставката на 10 млн. дози на пазарите в Китай, Хонконг и Макао. Според няколко новинарски агенции, Fosun ще подкрепи производството с $50 млн. инвестиция и ще плаща лиценз на стойност около $85 млн. при бъдещите доставки.

Страните от ЕС също ще могат да се възползват от новата ваксина на германската компания, като ЕК съобщи, че е осигурила договор с двата производителя. Така 27-те страни от блока ще имат едновременен достъп до първите доставки.

Експерт: Не се заблуждавайте, че икономическото възстановяване ще дойде скоро след новата ваксина

Експерт: Не се заблуждавайте, че икономическото възстановяване ще дойде скоро след новата ваксина

За него ще е необходимо повече време, отколкото предполагаме, смята председателят на UBS