Игралната индустрия в България генерира все повече приходи за хазната, като освен това делът на онлайн залаганията расте, а страната ни се превръща в технологичен хъб за компаниите от сектора. Това стана ясно на пресконференция на Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИБ) в деня на откриването на международното специализирано изложение BEGE 2023 и Източноевропейската конференция на игралната индустрия.

Водещи имена от сферата у нас и в Европа коментираха, че нови технологии като добавената реалност и изкуствения интелект могат да допринесат за по-добро гейминг изживяване и по-ефективно прилагане на принципите на отговорната игра - но регулаторите изостават значително по отношение на тези нововъведения.

В цифри

Към 30 септември у нас има 1101 игрални зали и 20 казина с общо 33 237 игрални съоръжения и 35 611 места, става ясно от годишния доклад на АИИБ. Това е ръст по почти всички показатели.

Приходите, генерирани от игралната индустрия в държавния бюджет през 2022 г., са били 327 млн. лева - ръст с 36,25% спрямо предходната година. От началото на 2023 г. до края на септември са внесени близо 286 млн. лева, което дава сериозно основание да очакваме още по-добър резултат за цялата година.

За 14-а поредна година изложението BEGE и конференцията EEGS обединяват игралната индустрия

За 14-а поредна година изложението BEGE и конференцията EEGS обединяват игралната индустрия

Събитията ще се проведат на 22 и 23 ноември в Интер Експо Център София

Увеличават се и организаторите на онлайн хазартни игри - до 21, като те притежават 43 лиценза. По отношение на т.нар двукомпонентна такса - еднократни 100 000 лева и 20% от разликата между залози и печалби, огромната част от приходите идват от онлайн операторите. При внесени общо 240 млн. лева през 2022 г. техният дял е 78,5%, а за първите 9 месеца от 2023 г. той расте до 80,6%.

Снимка 642976

Източник: Явор Николов

"Това са приходи, които са 100% събираеми", подчерта председателят на Управителния съвет на АИИБ Ангел Ирибозов.

Сериозно растат и т.нар вноски за отговорен хазарт - 7,33 млн. лева за цялата 2022 г. и 8,13 млн. лева от януари до края на септември през тази година. Ирибозов отбеляза, че вече над 21 000 души са вписани в регистъра на хазартно уязвимите лица и така им е ограничен достъпа до онлайн и офлайн игрални платформи. Затова и той подчерта, че браншът държи вноските да се използват за превенция на хазартната зависимост.

Технологиите са тук, къде са регулаторите?

В игралния сектор предизвикателства не липсват, но не винаги се избират най-добрите решения, призна председателят на УС на асоциацията.

Според германския юридически експерт д-р Йорг Хофман "регулаторите понякога изостават" по отношение на технологичните тенденции. По думите му те могат да се групират в две основни посоки - по-добра защита и по-атрактивни продукти.

Държавите, в които хората харчат най-много пари за хазарт

Държавите, в които хората харчат най-много пари за хазарт

Най-неочакваните нации в света попадат сред 10-те най-хазартни страни

Хофман подчерта, че особено по-младите потребители се интересуват не само от възможността за печалба, но и от забавлението и потребителското изживяване. Именно там той вижда огромен потенциал за AR - тъй като днешните играчи искат да използват платформите от всяка точка през смартфоните си.

Снимка 642985

Източник: Явор Николов

Изкуственият интелект пък може да подобри значително мерките за отговорна игра - алгоритмите са в състояние да засичат проблемно поведение. "В този аспект регулаторите са много изостанали - не искат да се ангажират с AI на този етап", коментира д-р Хофман. Един от ветераните от индустрията - Питър Ремърс, беше категоричен, че отговорната игра трябва да бъде с персонализирани критерии и именно това е едно от най-добрите приложения на AI.

Алексис Висени, който има успешен софтуерен бизнес, свързан с iGaming, отбеляза, че изкуственият интелект може да бъде полезен в още редица сфери - създаване на съдържание, оптимизиране на програмния код, засичане на злоупотреби и т.н.

На този фон, д-р Хофман отбеляза, че страната му е приела много рестриктивни правила за игралната индустрия и това е тласнало огромен процент от играчите към нерегулирани платформи: "Ако играчите излязат от регулираната среда, не могат да бъдат защитени".

Снимка 642979

Източник: Явор Николов

Джема Буур, която е специалист в сферата на хазартното право и консултант по въпросите на маркетинга и рекламата в индустрията отбеляза, че опитите чрез тотални забрани да се ограничава видимостта на хазартните оператори и предлаганите от тях услуги имат негативен ефект. Причината - именно рекламата ориентира потенциалния играч кой е лицензиран оператор и кой не е, т.е. изчезването ѝ има потенциала да изпрати много хора в сивия сектор.

Незаконният хазарт по интернет ощетява държавата

Незаконният хазарт по интернет ощетява държавата

Бюджетът губи на месец около 150 хиляди лева само от невнесени данъци от хазартна дейност

Според нея индустрията трябва да следва собствени стандарти, които да гарантират, че няма да бъдат таргетирани деца и уязвими групи, включително - в рамките на всякакви партньорства с известни личности.

Бизнес извън залите

"България се превърна в технологичен хъб за водещи световни компании от игралната индустрия, които откриват и разширяват свои представителства в страната", се посочва в доклада. Така днес над 30 фирми имат изнесени офиси у нас, като те се използват от развойни центрове и от звена за поддръжка.

От АИИБ посочват някои от тези компании: Betano, Bet365, Bwin, Bethub, Betway, Superbet, Soft2bet, Pariplay, Playtech, SBtech, Pragmatic, Entain, Anakatech, Delasport, IGT, 10bet, Tempobet, Dench, 7 Mojos, STB solution, Square ventures, Inkabet, Spinton, Felixgaming, Oddsgroup, Fuse media, Flutter Entertainment, Paysafe, Safe charge и др.

Снимка 642983

Източник: Явор Николов

Ирибозов посочи, че са издадени повече от 50 лиценза на български и чуждестранни производители, а сферата дава работа на висококвалифицирани програмисти, математици, инженери, художници и други, тъй като "игралното съдържание е комплексен продукт, който изисква усилия от много страни".