• Предизвикателната среда променя навиците ни на пазаруване - още повече започваме да ценим както парите, така и времето, но не за сметка на качеството
 • Дискаунт магазините еволюират заедно със своите потребители
 • Смарт шопинг подходът все повече се насочва към дискаунт магазините, чиято стратегия се основава на четири основни стълба: изгодна цена - високо качество - добре подбран асортимент - бързо и лесно
 • Умното пазаруване става актуално за всички ключови демографии, особено в сегашната икономическа ситуация

Да живееш устойчиво днес не е каприз, избор или алтернатива. Това е единственият начин. Промяната е на много нива: премахване на излишното и максимално ефективна употреба на наличното - без значение дали говорим за дейностите на един бизнес, или за начина, по който ние самите подреждаме своето всекидневие.

Тук е особено голяма важността на разумния, практичен, но същевременно качествен избор. Правим го например с гардероба си, където устойчивата мода се наложи като тренд в последните години, поставяйки консуматорското начало и безразборните скъпи покупки на заден план.

Как Lidl помогна за завръщането на пазара на истинското сирене "Дунавия"

Как Lidl помогна за завръщането на пазара на истинското сирене "Дунавия"

Производителят на обичания български продукт разказва за сътрудничеството си с "Лидл България"

Правим го и по отношение на храната. За модерния човек пазаруването не трябва да бъде дълго, скъпо и изпълнено със стрес изживяване. Доказва го проучване на маркетинг компанията Vericast, 50% от участниците в което признават, че нуждата от вземането на решения, свързани с личните и семейни харчове, се отразява лошо на психиката им. Още по-висок е този процент, ако говорим само за младите хора в активна възраст.

Всеки от нас усеща нуждата от спокойствие, от повече и по-пълноценно време за себе си, от по-добро управление на разходите, но и от запазване на стандарта за качество, с който сме свикнали. Особено сега - в условията на растящи цени и икономическа несигурност, когато тази нужда е още по-осъзната.

Заради инфлацията потребителите променят своите навици в посока по-активно търсене на промоции и запознаване с брандове, различни от традиционно налаганите - т.нар. собствени марки.

Снимка 620687

Източник: Envato

Това дава тласък на еволюцията на може би най-динамичната част от ритейл сектора: т.нар. дискаунт магазини. Този бизнес модел не е нов за света, но в момента компаниите, които го прилагат, се намират в "перфектната буря" на икономическа динамика и нови потребителски тенденции, от която могат да спечелят много, а клиентите им - още повече.

Някога насочени само към постигането на най-добри цени, днес тези вериги имат конкурентни предложения за всички клиенти. Изгодна цена - високо качество - добре подбран асортимент - бързо и лесно: това са четирите стълба, на които се гради умният подход към пазаруването и точно тях потребителите намират в лицето на дискаунт магазините.

Малко (дискаунт) истори

Корените на днешните дискаунтъри, могат да се проследят десетилетия назад в САЩ и Европа. Американската верига E. J. Korvette е смятана за пионер в тази сфера с първи отворен магазин през 1948 г. Това са тежки следвоенни години с високи цени и продължаващ преход на икономиките към реалностите на мира - времена, в които за купувачите цената е с огромно значение.

1,61 милиарда лева - икономическият "отпечатък" от дейността на Lidl у нас през 2021-а

1,61 милиарда лева - икономическият "отпечатък" от дейността на Lidl у нас през 2021-а

Лидл България е внесла 42,3 млн. данъци в държавния и местните бюджети през миналата година

Началото обаче не е впечатляващо - години наред това са нишови играчи с общо не повече от 10-20% пазарен дял. Магазините им са неугледни, препълнени с продукти със собствена марка с недоказано качество и ниски цени.

През този период развитието им е антициклично - процъфтяват във времена на намаляващо потребление и несигурност, отбелязва в свой анализ Boston Consulting Group. Казано най-просто - в началото говорим за вериги тип "Всичко за 1 лев" с всички аналогии по отношение на асортимент и качество, но насочени предимно към хранителните продукти. Това са т.нар "хард дискаунтъри".

Снимка 620688

Източник: Envato

Промяната идва няколко години по-късно, когато компаниите в бранша започват да обръщат внимание на качеството на продуктите си и разширяват асортимента. Това постепенно прави магазините по-видими, по-привлекателни и по-посещавани.

Следващата голяма стъпка обаче тепърва предстои.

От "хард" към "смарт"

След първоначалния пазарен тласък, за големите играчи на дискаунт пазара идва време за анализ и обмисляне на следващите стъпки. Изводът е ключов - ако искат да запазят темпото си на растеж, тези вериги трябва да станат атрактивни за по-широката публика, а не само за тези, които търсят най-евтиното и не се интересуват от нищо извън базовите продукти.

Така започва надграждане на дискаунтъра с нови и нови "слоеве" на добавена стойност:

 • Подобряване на качеството на собствените марки до степен те да бъдат сравними с големите имена на пазара, но при понякога 50-60% по-ниска цена.
 • Разширяване на асортимента с предлагане и на популярни брандове, но също и с навлизане на собствените предложения в категории, приемани до неотдавна за прекалено зависими от силата на марката и мащабите на нейната реклама, както е например козметиката.
 • Превръщане на магазините в атрактивни пространства за пазаруване с различни тематични зони, повече светлина и въздух за клиентите.
 • Създаване на програми за лоялност под различна форма, все повече в дигитален формат под формата на мобилни приложения, които се интегрират в потребителското изживяване чрез геймификация и оферти.

Всичко това обаче не става за сметка на основните силни страни на дискаунтъра:

 • конкурентни цени;
 • собствени марки с високо качество
 • внимателно подбран и логично подреден асортимент;
 • функционална употреба на търговската площ;

Така дискаунтърът става "смарт" в смисъла на английската дума smart - интелигентен, можещ и елегантен, отбелязва Discount Retail Consulting в свой анализ.

Снимка 620691

Източник: Envato

Пазарът потвърждава, че тази трансформация е в правилна посока. По данни на Boston Consulting Group смарт дискаунтърите увеличават броя на своите обекти значително по-бързо в сравнение с традиционните супермаркети и с повече от двойно по-високо темпо от хипермаркетите. В Източна Европа резултатите са даже още по-добри.

Как се постигат тези цени?

Традиционната сила на дискаунтърите е в съотношението между цена и качество. Ключова е ролята на собствените марки. При тях има оптимизация на всяко ниво - при планирането, избора на доставчик на суровините, на производствения партньор, на дизайна на опаковката и при позиционирането на крайния продукт.

Както отбелязват от BCG, резултатът са 8% по-ниски брутни маржове в сравнение със супермаркетите, но 2% по-висок марж на печалбата. Заради добрия подбор на асортимента става възможно даже при по-нисък общ пазарен дял да се постигне доминираща позиция в някои от ключовите категории. Това, от своя страна, оптимизира снабдяването и допълнително сваля цените.

Защо поскъпват храните в България? Обяснението на Lidl

Защо поскъпват храните в България? Обяснението на Lidl

Търговската верига даде примери за цени на стоки у нас и в Германия

Освен това, обаче, смарт дискаунтърите успяват чрез сериозното си присъствие на пазара и качеството на стоките да наложат собствените си брандове и да им създадат лоялна аудитория.

Умното пазаруване няма възраст

В търговията следенето на потребителските навици прави разликата между успеха и провала. И най-добрата концепция ще претърпи неуспех, ако не е съобразена с пазарната ситуация.

Решаващо за успеха на смарт дискаунтърите е поведението на една от ключовите демографии - т.нар милениъли, тоест родените между 1981 г. и 1996 г. Те са възприемани като прагматични клиенти, които пазаруват на удобно място и без нужда от безкрайни опции, но освен това изпитват и сериозно недоверие към мейнстрийм брандовете и в резултат на това са отворени към новото.

Милениълите са важни, но продължаващият успех на смарт дискаунтърите показва, че и в останалите групи има засилен интерес. Най-младите купувачи от Gen Z са склонни да се обвързват с брандове, но само ако са зелени, отговорни и устойчиви - а "зеленият" ангажимент на смарт дискаунтърите е традиционно видим на всички равнища на тяхното портфолио. Техните родители - родените между 1965 г. и 1980 г. Gen X, пък оценяват високо смарт шопинга като възможност да оптимизират времето си, което с приоритет посвещават на семейни и кариерни ангажименти.

Предизвикателството като възможност

Според последния доклад на McKinsey и EuroCommerce State of the Retail 2023 една трета от запитаните потребители декларират, че ще купуват повече стоки със собствените марки на магазините, в резултат на динамичните икономически процеси.

Интересното е, че смарт шопингът не е табу и за по-платежоспособните клиенти, които не са толкова чувствителни към ценовите промени. Това, от своя страна, е показателно за подобряващата се финансова грамотност и практичност. Пилеенето на пари отдавна вече не е символ на престиж.

EuroCommerce с прогноза кога ще се успокоят цените на храните

Ето кога цените на храните ще спрат да растат

Според най-голямата търговска организация в Европа потребителите може да свикнат със собствените марки на магазините

Това е огромна възможност за смарт дискаунтърите, които вече имат дългогодишна експертиза в развиването на собствени брандове на всички нива - от най-бюджетното до премиум.

"Даже и пазарната ситуация да се подобри, потребителите може да продължат да купуват собствени марки и да пазаруват от т.нар. дискаунтъри", отбелязват от EuroCommerce, като по техни данни 84% от потребителите смятат продуктите със собствена марка за сходни или по-добри от тези, които са с друг бранд. Именно дискаунтърите единствени бележат растеж през турбулентната 2022 г.

Смарт дискаунтърът в България

Дискаунтър №1 не само на европейския, но и на българския пазар е Lidl. Първите обекти на компанията в България отвориха врати през 2010 г. и към момента тя е единствената подобна голяма чуждестранна верига на нашия пазар.

Буквално пред очите на клиентите у нас тя еволюира към смарт дискаунтър модела.

Снимка 620689

Източник: Lidl

Към момента веригата разполага със 118 магазина в страната. Повече от 76% от над 5000-те продукта, предлагани от Lidl в България, са под собствена марка, обясняват пред Money.bg от Lidl. Също 76%, но от оборота на компанията през 2022 г. е постигнат именно от брандовете, които веригата е разработила.

Износ за 150 милиона лева: Кои български продукти Lidl продава в чужбина?

Износ за 150 милиона лева: Кои български продукти Lidl продава в чужбина?

58 български производители изнасят над 250 продукта за 27 държави

Lidl наложи тематичните седмици в магазините си с различни и често екзотични за нашия пазар стоки от целия свят. Активната и изобретателна комуникация с потребителите вече традиционно не се върти само около цени и промоции, но и върху цялостното смарт изживяване в магазините.

Само "изгодно" днес не е достатъчно. За нас - защото умното пазаруване ни дава повече избор, качество и по-добро потребителско изживяване, които можем да оценим още с първото си влизане в магазина. В бизнеса е по същия начин - нужен е наистина "смарт" подход към всеки детайл, за да постигнеш успехи там, където другите единствено се опитват да минимизират загубите си.

Дискаунтърите и техните клиенти правят заедно смели нови крачки в сложно време, но промяната носи позитиви за всички - след перфектната буря изгрява слънце.