Най-голямата частна руска частна петролна компания "Лукойл" в петък изпревари газовия гигант "Газпром" по пазарна капитализация.

Тя в момента е 3,293 трилиона рубли спрямо пазарната цена от 3,290 трилиона рубли на газовия холдинг , показват данните на Московската фондова борса, съобщава 1prime.ru. 

По този начин размерът на пазарната капитализация на "Лукойл" се доближи до другия гигант на петролния сектор, контролираната от държавата компания държавата борсова оценка от 3,311 трилиона рубли.

Лидер по капитализация на Московската борса остава най-голямата руска банка Сбербанк - 5,845 трилиона рубли. (70 рубли са рвни на около 1 евро, бел. ред)

"Лукойл" има намерение да увеличава добива си на петрол минимум по 1 процент годишно до 2027 година при цена на суровината от 50 долара за барел, заяви шефа на компанията Вагит Алекперов в хода на презентацията на нейната дългосрочна стратегия.

Алекперов, цитиран от RNS поясни, че става дума за консервативна прогноза.

Освен това той посочи, че средната себестойност на добива на петрол в света може да нарасне до 2030 година до $60-70 за барел (по цени от 2017 г.)