Финландският производител на мрежово оборудване Nokia обяви двуцифрен спад на продажбите и разочароваща печалба през първото тримесечие заради слаб пазар и липса на желаещи да инвестират в 5G клиенти, предаде АП.

Покупките от телекоми по света са вкарали 4,7 млрд. евро, което е с 20% по-малко на годишна база. Печалбата е 501 млн. евро, което е с 46% повече в сравнение с 2023 г., но в голяма степен се дължи на единични сделки за лицензиране на технологията на компанията от трети страни. Анализаторите все пак прогнозираха по-висок резултат.

Nokia съкращава 14 000 работни места

Nokia съкращава 14 000 работни места

Заради намалените инвестиции в мобилна инфраструктура 5G

Изпълнителният директор на Nokia Пекка Лундмарк коментира, че е "очаквано" икономическата несигурност и високите лихви да имат силен ефект през първото тримесечие. По думите му търсенето на мрежово оборудване в Северна Америка и Индия е било особено слабо.

Той все пак изрази оптимизъм, като отбеляза, че поръчките растат и очаква през второто тримесечие компанията да възвърне ритъм. Факт е, обаче, че и през миналата година Nokia беше в същото положение.

5G не върви: Двуцифрен спад на продажбите на Nokia

5G не върви: Двуцифрен спад на продажбите на Nokia

Потребителите не купуват нови смартфони и телекомите не купуват ново оборудване

Нейният шведски конкурент Ericsson неотдавна също обяви, че има сериозни проблеми на пазара и това води до силно намаляване на продажбите.