Nokia ще съкрати до 14 000 работни места, или 16% от работната си сила. Причината е намалените инвестиции в мобилна инфраструктура 5G от американски и европейски оператори, което оказва влияние на компанията, предава Bloomberg.

Така компанията ще спести между 10%-15% от разходите за персонал и се очаква да спести до 400 милиона евро през следващата година, както и 300 милиона евро през 2025 г., според съобщения на компанията за мобилни мрежи.

На какви цени ще се продават у нас новите Nokia G22, Nokia C22 и Nokia C32

На какви цени ще се продават у нас новите Nokia G22, Nokia C22 и Nokia C32

HMD Global мести производството си в Европа

Не е тайна, че производителите на 5G оборудване изпитват затруднения, защото операторите от САЩ и Европейския съюз намаляват капиталовите разходи. Шведският конкурент на Ericsson например тази седмица прогнозира, че слабостта на пазара ще продължи през четвъртото тримесечие и след това.

И Nokia отчете по-слаби от очакваните печалби и заяви, че спадът на пазара на мобилни мрежи ще бъде по-голям, отколкото прогнозираше преди.

Коригираната оперативна печалба е 424 милиона евро през третото тримесечие.

"Нетните продажби на мобилните мрежи намаляха с 19%, след известно забавяне в темповете на внедряване на 5G в Индия, което означава, че растежът там вече не е толкова голям, за да компенсира забавянето в Северна Америка", коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.