В понеделник вечерта се състоя световната премиера на новите Cupra Formentor и CupraLeon, които станаха първите два модела на марката, която е част от SEAT S.A., изпълнени спрямо новата дизайн стилистика на испанската компания.

Основен акцент при Cupra Formentor и комби версията на Cupra Leon- Leon Sportstourer, е въвеждането в модификационното портфолио на нов TSI бензинов двигател, който обещава максимална мощност от 333 конски сили, както и новата спирачна система на Akebono, информира auto-press.net.

Снимка 663161

Източник: cupraofficial.at

Двата автомобила получават също така и нова зареждаема (PHEV) хибридна задвижваща система, която е с мощност от 272 конски сили и дава възможност за изминаването на над 100 километра в чист електрически режим.

Новост също така е и разработената съвместно със Sennheiser аудиосистема с 12 колони, както и новата бордова инфо-комуникационна система.

Дългоочакваният фейслифт на Leon носи не само свеж външен вид, но и подобрена хибридна технология, както и нов мощен двигател за версията Sportstourer.

Снимка 663162

Източник: cupraofficial.at

Значителни промени засегнаха предната част на автомобила. Обновеният модел получи нови фарове с триъгълни елементи, преработена предна решетка и модернизирана задна броня, което придаде на автомобила по-спортен и динамичен вид. Особено атрактивни са новите задни светлини, интегрирани със светещото лого на марката.

На техническия фронт Cupra Leon ще предлага нови хибридни двигатели. Базовата версия развива мощност от 204 к.с., а "по-наточената" - 272 к.с. И двете версии са оборудвани с 19,7 kWh батерия, която осигурява електрически пробег от над 100 км, като зареждането е възможно както от битови AC зарядни устройства с мощност до 11 kW, така и от DC станции за бързо зареждане с мощност до до 50 kW.

Снимка 663163

Източник: cupraofficial.at

Има и нови допълнения към двигателната линия за спортната версия на Sportstourer , където се появи двигател с мощност 333 конски сили, сравним с тези, инсталирани във Volkswagen Golf R и Audi S3 . Този двигател е съчетан със седемстепенна автоматична скоростна кутия DSG и система за задвижване на четирите колела, допълнена от Drift Mode.

Cupra Leon също предлага опции за мек хибрид и традиционен 150 к.с. 1.5 TSI двигател . Има също планове за запазване на дизеловия двигател със 150 к.с. в гамата, но предлагането му в някои региони може да бъде ограничено.

ОтCupra посочват, че продажбите на марката през първата четвърт на 2024 година са достигнали ниво от 56 600 автомобила, което представлява увеличение от 21.4% в сравнение със същия период на 2023-а.