Пореден тежък удар претърпя финландският производител на мрежово оборудване за телекоми Nokia. Компанията обяви двуцифрен спад на продажбите през последното тримесечие на 2023 г. на фона на продължаваща несигурност в технологичния сектор и слабо потребителско търсене, съобщават световните агенции.

Nokia е сред водещите доставчици на 5G оборудване заедно с Ericsson, Huawei и Samsung. Техните мрежи от пето поколение бяха шумно рекламирани като стъпка в бъдещето на смесена реалност, автономни коли и "умни" заводи, но за момента потребителските приложения на технологията не показват решителни предимства спрямо 4G и в същото време решенията за бизнеса все още са в голямата си част на демонстрационен етап.

Паднали гиганти: Nokia - възход и крах

Паднали гиганти: Nokia - възход и крах

Финландската компания превзе света на мобилните технологии, но прогресът я изпревари фатално

На този фон, икономическите трудности карат хора и фирми да ограничават разходите си - а за телекомите, направили многомилионни вложения в 5G това значи по-малко покупки от Nokia и конкурентите ѝ.

Колко по-малко? Според отчета на финландската компания печалбата между октомври и декември е спаднала от 931 млн. евро до 558 млн. евро на годишна база. Приходите от продажби пък са с цели 23% надолу - до 5,7 млрд. евро.

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

5G трябваше да е революция, а гръмна като балон

Мобилните мрежи от пето поколение имат потенциал, но падат жертва на нереалистични очаквания

"През 2023 г. видяхме забележима промяна в потребителското поведение, която се отразява на нашата индустрия, като тя е резултат от макроикономическата среда и високите лихвени нива", се посочва в позиция на изпълнителния директор Пека Лундмарк. От думите му става ясно, че телекоми, които вече са закупили 5G оборудване, не бързат да се снабдяват още.

През октомври Nokia обяви, че ще съкрати 14 000 души, за да оптимизира разходите си.