Денят на труда е почивен празник за огромна част от хората по света и ден на финансови загуби за голяма част от международните компании. Има един бизнес обаче, който на 1 май бележи сериозна печалба и това е търговията на дребно. Колкото до отбелязването на Деня на труда, най-общо казано това е празник, който почита социалните и икономически постижения на работниците.

Всичко започва в края на 19 век, когато в Европа и в САЩ има истински бум на работнически протести за зачитане на елементарните социални права. За начало се смята датата 1 май 1886 година, когато американските профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Нещо, което днес приемаме за нещо нормално.

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Държавните медии до голяма степен използват празника на работниците като още една възможност да възхвалят династията Ким

Търговците на дребно, които на 1 май винаги са на печалба

Денят на труда е голямо събитие за международните вериги, моловете, ресторантите, туроператорите, онлайн търговците и за търговците на дребно като цяло, тъй като повечето от тях работят на 1 май и генерират големи печалби. Подобно на други официални празници, днешният ден се счита за добро време за шопинг, за пътуване или поне за една добра вечеря в ресторант.

Снимка 604536

Източник: iStock Images

Статистиката показва, че почти винаги именно на 1 май търговията на дребно в България бележи ръст. Именно търговците са и от малкото хора, които в наши дни работят на Международния ден на труда.

Част от представителите на българския бизнес не искат 1 май да е почивен ден

Преди няколко години, допитване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), показа, че повече от половината фирми (53%) в България са работили на 1 май. Не във всички компании обаче на работа е бил целият персонал (при 22% 1 май е бил нормален работен ден) и Денят на труда е бил работен за всеки шести служител.

Както тогава, така и днес, част от бизнеса у нас недоволства от многото почивни дни през годината. Причината е, че голяма част от работодателите се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни.

Защо бизнесът не иска 1 май да е почивен?

Защо бизнесът не иска 1 май да е почивен?

2017 г. била "най-мързеливата"