Въпреки че гр. Перник се е утвърдил през годините около развитието на находищата на въглища в района, "Топлофикация Перник" прави важна стъпка в своята история, ограничавайки използването на въглища извън отоплителния сезон.

"Предстои първото лято, когато не планираме да използваме въглища за производството на енергия. След Великден ще произвеждаме енергия единствено от новите ни мощности - газовите когенератори", заяви инж. изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" Чавдар Стойнев за Standartnews.com.

Експертът уточни, че единственият вариант да се премине към използване на въглища преди началото на новия отоплителния сезон, би била сериозна авария на новите мощности.

През миналата есен "Топлофикация Перник" въведе в работен режим 3 броя газови когенератори. Трите заедно имат сумарна номинална топлинна мощност до 19,5 Мв и електрическа мощност до 21,6 Мв.

В момента експертите на дружеството усилено работят по монтажа на още 2 броя газови когенератори от същия тип, за да се увеличи делът на произведената енергия от природен газ. "Мощността на двата нови когенератора е малко по-различна. Всеки от тях е с инсталирана електрическа мощност от 8,6 Мв", обясни инж. Чавдар Стойнев.

Той прогнозира, че ако плановете им не бъдат забавени поради непредвидени обстоятелства, новите когенератори трябва да започнат работа през следващото лято.

Директорът на "Топлофикация Перник" посочи, че другите горива, с които въглищата ще бъдат заменени, са биомасата и биогазът.

От дружеството обмислят на по-късен етап стартиране на строителството и на голям соларен парк.

Над €2 милиарда от Брюксел за Перник, Кюстендил и Стара Загора: какви проекти ще бъдат финансирани

Над €2 милиарда от Брюксел за 3 български града: какви проекти ще бъдат финансирани

Ще бъдат разкрити над 15 000 нови работни места