Националната електрическа компания  излиза на плюс 14,7 млн. лева през октомври, като тенденцията не отчита приходите от новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който има постъпления от продажбата на въглеродни квоти и 5-процентни вноски от производителите и вносителите на ток за вътрешния пазар.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в рамките на форум за развитието на българската енергетика в столичния "Парк хотел Витоша", съобщава БТА.   

Според  него  финансовите резултати на НЕК през последните месеци, се променят в резултат на предприети законодателни промени и новото ценово решение на КЕВР, което е в сила от началото на август т.г.  

В последния месец на старото ценово решение - юли, НЕК е имала текущ дефицит от 64,5 млн. лева, за август той намалява до 29 млн. лева, през септември - до 22,5 млн. лева, а през октомври излиза "на плюс" 14,7 млн. лева, посочи председателят на регулатора.

По отношение на двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица-изток", които имат дългосрочни договори за изкупуване на енергия, Иванов каза, че се надява до края на февруари категорично да се реализира подписаното с тях споразумение за изплащане на задълженията на НЕК и намаляване на цената за разполагаемост, която държавната компания им плаща. В ценовия модел беше отчетено, че това ще доведе до икономия за НЕК от 97 млн. лева на годишна база, заради намаляване на цената за разполагаемост на двете централи, каза Иванов. Ценовото решение на КЕВР позволява, ако това се случи, да има компенсация по начин, който да не наруши ценовия модел, добави той.

Председателят на КЕВР каза още, че износът на ток през последните две години бележи възход, като единствено в последните два месеца постепенно се стабилизира. За добавката "Задължение към обществото" той коментира, че с решението на регулатора тя е справедливо разпределена върху всички крайни потребители.