Aмериканската мултинационална енергийна компания Phillips 66, обяви съкращенията на най-малко 1100 работни места до края на тази година. Причината - рафиниращият гигант се стреми да намали 1 милиард долара годишни разходи и да насочи по-голяма част от растящите си печалби към акционерите, съобщи CNN.

Рафинерията прогнозира работна сила от под 12 900 души до края на тази година, което е спад спрямо от 14 000 миналата година и 14 300 през 2020 г.

Говорителят на Phillips 66 Бернардо Фалас каза, че нуждата от по-малко работна сила се дължи на комбинация от изтощение и елиминирани позиции.

Alibaba уволни още над 9000 служители през второто тримесечие

Alibaba уволни още над 9000 служители през второто тримесечие

Компанията загуби повече от една трета от пазарната си стойност през последните 12 месеца

Повечето от съкращенията на работни места вече са извършени и са били съобщени на служителите в края на октомври, каза говорителят, добавяйки, че скорошните нива на напускане значително са намалили броя на засегнатите служители.

Съкращенията идват въпреки факта, че Phillips 66, една от най-големите рафинерии в страната, е реализирала печалба от 9,1 милиарда долара досега тази година спрямо едва 44 милиона долара преди година. Цената на акциите на компанията скочи с 45% през тази година.

Booking уволни хиляди свои служители с видео съобщение

Booking уволни хиляди свои служители с видео съобщение

Общо 2700 специалисти по обслужване на клиенти са отстранени от компанията

"Phillips 66 полага усилия за цялата компания за оптимизиране на структурата на разходите и преосмисляне на оперативния си модел, за да позволи устойчиви спестявания", каза говорителят.

Базираната в Хюстън Phillips 66 заяви, че ходовете за намаляване на разходите, заедно с други стъпки, ще дадат на компанията повече финансова мощ за увеличаване на обратното изкупуване на акции и дивидентите.

Phillips 66 заяви, че планира да върне допълнителни 10 до 12 милиарда долара на акционерите между средата на 2022 г. и края на 2024 г.

"Ние обявяваме редица приоритети, предназначени да възнаградят акционерите", каза главният изпълнителен директор на Phillips 66 Марк Лашиър в изявление.