Кабинетът на индийския премиер Нарендра Моди подписа план за продажбата на целия или на част от държавния превозвач Air India. Компанията обаче върви в комплект с необичаен багаж.

Наследството на авиокомпанията включва търговско пространство близо до Лондон Хийтроу, пространство в Токио, Хонконг и Найроби, закупени по време на славните години на компанията, пише Bloomberg.

Превозвачът разполага с пет дъщерни дружества и съвместно предприятие, както и обединена работна сила от 27 000 служители. Авиокомпанията обаче върви и с натрупан дълг за 8 милиарда долара.

Правителството на Моди все още не е решило как ще се осъществи продажбата, колко от авиокомпанията се продава и по-важното - какво да прави с огромния дълг на превозвача.

Засенчен от нискотарифни компании като IndiGo и SpiceJet Ltd., местният пазарен дял на Air India се е свил до около 13% от 35% само преди десетилетие.

"Да се намери някой, който да купи изцяло Air India - с всичките активи, дъщерни дружества и останалото, и който да поеме натрупания дълг, ще бъде много трудно", коментира бившият началник на Генерална дирекция за гражданска авиация Кану Гхайн.

Говорител на Air India отказал да коментира темата. От Министерството на гражданската авиация не отговорили на искане за интервю. През май - месец преди обявяването на решението за продажба, финансовият министър в страната Арун Джаитли заяви, че парите, изразходвани за Air India, биха могли да бъдат използвани за образование на населението.