Санкциите срещу Русия вероятно ще останат в сила поне през следващите 10 години, а руските петролни и газови компании трябва да бъдат подготвени за дългосрочните ограничения.

Това заяви заяви изпълнителният директор на петролния гигант "Лукойл" Вагит Алекперов в интервю за Financial Times.

"Сегашният ни стратегически план за следващите 10 години е, че санкциите ще продължат да съществуват. Не смятам, че санкциите ще бъдат премахнати през следващите години и дори когато бъдат, това ще бъде дълъг и много сложен процес", посочи Алекперов.

Той и повечето от ръководителите на най-големите руски компании очевидно са очаквали ограниченията, наложени от САЩ.

"Преди 3 години бях във Вашингтон и се срещнах с джентълмен, отговарящ за американския отдел за санкции. Това се случи в началото на събитията, свързани с Украйна. Той ми каза: Ако Русия направи това и това, тогава ние ще направим това и това. Аз му отговорих: Моята страна никога няма да ви остави без работа", разказва бизнесменът.

Алекперов е най-големият акционер на "Лукойл" и притежава около 1/4 от акциите, след като основава компанията от държавни петролни активи по време на разпадането на СССР. Компанията е най-големият частен производител на петрол в Русия с ежедневна продукция от 1.8 млн. барела.

Алекперов приветства сделката между Русия и ОПЕК за ограничаване на добива на петрол с цел стабилизиране на цената. Той я описа като "нов инструмент, система за контрол, която може да влияе на цената на петрола".

Бизнесменът потвърди, че сделката може да бъде удължена след изтичането на сегашния й срок през март 2018 г. "Ако цената е по-малка от 50 долара, тогава трябва да продължим. Ако е 55 долара, тогава няма нужда. Само постепенно оттегляне", каза той.

Петролната индустрия се надява цената да се стабилизира около 55-60 долара за барел през следващите поне 10 години, "за да се поддържа щастието и на потребителите, и на производителите".