Търговска верига в Румъния измисли нестандартен начин за подбор на персонал. Белгийско-холандската Mega Image плаща на клиентите си, за да й препоръчват потенциални служители.

"Препоръчайте ни някой, който ще остане в нашия екип за 5 последователни дни и ще получите ваучер от 50 леи (около 11 евро). Можете да използвате ваучера в нашите магазини за покупки за минимум 100 леи (около 22 евро). Ако човекът, когото препоръчате, остане в нашия екип за 3 месеца, ще получите 3 ваучера за по 50 леи", се казва в брошурите, които се разпространяват на касите в магазините на Mega Image.

Петте дни се отчитат след приключване на всички формалности по заетостта. Клиентите могат да правят препоръки само за свободните позиции в магазините. Теимат право да поискат от мениджъра на магазина списък на наличните работни места и информация за заплащането/бонусите.

Свободните позиции включват работници, продавач консултанти, промоутъри, касиери и ръководители на отдели.

Освен заплатата, търговецът на дребно предлага "ваучери за храна, бонуси за ефективност, карти за отстъпки за пазаруване и възможности за развитие".

Мениджърът на отдел трябва да има следдипломна квалификация, касиерът трябва да има завършена бакалавърска степен, а продавачът трябва да притежава квалификация в тази област, според обявите за работа, публикувани на уебсайта на компанията. Опитът в търговията на дребно се отчита като предимство за всички предложени позиции.

Предложените заплати варират между 900 леи (197 евро) и 1500 леи (328 евро) за касиер или продавач-консултант. Ръководителите на смяна получават 1800 леи (394 евро), съобщават румънските медии.

Mega Image е собственост на холандската търговска група Ahold Delhaize. Това е най-голямата верига от магазини за хранителни стоки в страната. Тя откри множество обекти в Букурещ през последните години, а през тази година отвори магазини и в Клуж-Напока в западната част на страната.

Търговската верига има над 534 супермаркета и малки магазини в Букурещ, Констанца, Брашов, Плоещ, Търговище и няколко други по-малки града. Тя има повече от 8600 служители, а оборотът й за последната финансова година е 963 милиона евро.