Германският конгломерат Thyssenkrupp сложи край на преговорите за продажба на бизнеса си със стомана — поредната пречка пред очакваната консолидация в сектора в Европа, предава Reuters. Компанията е прекратила разговорите заради различия в оценката на подразделението.

Кандидат-купувач бе Liberty Steel, водена от Санджив Гупта, даде своето предложение през миналия месец за стоманеното подразделение на Thyssenkrupp, второто най-голямо в Европа по продажби. "Съжаляваме за тази стъпка, тъй като възприемахме Liberty Steel за сериозен партньор в процеса", заяви Клаус Кайсберг, главен финансов директор на Thyssenkrupp.

Решението на компанията премества фокуса на групата към другите два възможни сценария пред бизнеса: да го задържи или да го прехвърли на акционерите. И двата вариант ще донесат допълнителни разходи и намаляване на работните места.

То идва и след като шведската SSAB се отказа от плановете си да придобие нидерландския бизнес на индийската Tata Steel — знак колко предизвикателна е консолидацията в сектора.

Оцеляването на европейската стоманена индустрия е под въпрос

Оцеляването на европейската стоманена индустрия е под въпрос

Компаниите от Стария континент са твърде тромави в преминаването към по-чисти технологии