Големите банки бяха описани като "твърде големи, за да бъдат оставени да фалират" през Голямата рецесия от 2008 г. За последните 12 години те преминаха през експанзия, която ги направи още по-големи и "жизненонеобходими" за икономиката.

Но постигането на този статус не задължително е осеян с добри бизнес практики по пътя. "Твърде големите, за да фалират" банки често биват хващани с ръце в кацата с меда (или в момент на изправяне на глобалната икономика на ръба на срива, какъвто беше случаят през 2008 г.)", припомнят от Zero Hedge. "Това неизбежно води до шеги как играта с огъня е част от цената на правене на бизнес в този сектор."

Именно тази цена беше изчислена от FT, които включват в калкулацията всички глоби, платени от шестте най-големи играчи в отрасъла: Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и Wells Fargo за последните 20 години. А тя, оказва се, е доста солена, тъй като те са платили общо 195 млрд. долара за неправомерните си практики.

Освен това тенденцията е към влошаване на техните практики, сочи разследване на организацията за прозрачност във финансовата сфера Better Markets. Причината за това е, че те са глобявани повече пъти след 2008 г., отколкото преди това.

От институцията откриват, че срещу шестте банки са заведени общо 85 дела между 2000 и 2008 г., а само между 2008 и 2012 г. техният брой е 110, по-голямата част от които са заради ипотеки. От 2012 г. досега обаче те са съдени още 204 пъти.

"Всички тези са значими дела", каза главният изпълнителен директор на Better Markets Денис Келъхър. "Тук не говорим за теорията на счупения прозорец, според която прокуратурата е търсила всяко дребно нарушение. Ако банките бяха изправени пред по-високи стандарти на поведение, всички досега щяха да са фалирали, защото банките са шокиращи рецидивисти."

По думите му е шокиращо, че само една от тях - JPMorgan е пледирала за виновна по три отделни наказателни обвинения за дългогодишни нарушения на банковото законодателство. През октомври тази година тя плати 920 млн. долара за манипулиране на пазарите на благородни метали, след като се призна за виновна за манипулации на форекс пазарите през 2015 г. и за нарушения на законите срещу прането на пари през 2014 г.

Но даже и с тези нарушения "в пояса", тя не е най-глобяваната от големите банки, като е платила "само" 40 млрд. долара. Тази спорна чест се пада на Bank of America, която за последните две десетилетия е платила глоби в размер на 91 млрд. долара за почти 90 дела. От самата институция се оправдават, че "повечето от тях са свързани с отпускане на ипотеки, които са се случили преди Bank of America да придобие емитентите преди над десет години."

Goldman Sachs пък беше част от гигантския скандал с малайзийския държавен фонд 1MDB, по който получи солидни глоби.

"Но като сравним размера на глобите със съвкупната печалба на най-големите банки, възлизаща на 1,3 трлн. долара през последните 20 години, става ясно: "цената на бизнеса" в инвестиционното банкиране определено си струва", заключават от Zero Hedge.