Агенцията по заетостта представи повече от 1100 свободни работни места на трудовата борса, организирана във Варна, съобщиха от агенцията. Над 20 утвърдени фирми на местния пазар на труда се включиха в срещата в търсене на подходящи кадри за обектите, които ръководят.

По-голямата част от фирмите са от туристическия бранш, но служители и работници се търсят и от компании от сферата на промишлеността, както и от Военното окръжие във Варна.

На трудовата борса вчера, беше представен и обособен щанд на Агенцията по заетостта, на който бяха представени свободните работни места на работодатели, които не са успели да присъстват, уточниха от агенцията.

Предложените от бизнеса във Варна свободни работни места към момента в голямата си част са за: специалисти обслужване на клиенти, бармани, сервитьори, готвачи, помощник-готвачи, спасители, камериери, пикола, машинни оператори, опаковачи, касиери, общи работници и др.

Повече от 450 търсещи работа се включиха в директната среща с бизнеса. Имаше голям интерес от украински граждани, желаещи да започнат работа. Те имаха възможност да разговарят лично с работодатели и да се запознаят на място с техните условия.

"В някои от случаите езиковата бариера пречи, но на трудовата борса са основно фирми от туристическия бранш, където за изпълнителския състав езиковата бариера не е голям проблем", коментира Филчо Филев, директор на бюрото по труда във Варна, във връзка с перспективите за наемане на украински граждани.

Кои са най-търсените специалности за "професионален бакалавър" в колежите у нас

Кои са най-търсените специалности за "професионален бакалавър" в колежите у нас

12% от студентите се обучават в частни учебни заведения