Заради влезли в България продукти от Украйна се създават аномалии, които пазарът не може да овладее, като в страната остава продукция за над 3 милиарда евро (6 милиарда лева), която не може да се реализира. Това заяви пред депутатите днес министърът на земеделието Явор Гечев на изслушване в Народното събрание.

Половината от слънчогледа от Украйна, доставен в Европа, е в България, посочи министърът. Освен това, има двойно увеличение на количествата на млякото и меда.

Европейската комисия вчера въведе забрана за вноса на четири украински продукти - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица - за нашата и още четири страни, заради което ще бъдат отменени националните забрани за внос и транзит, поясни министърът.

По думите му, "служебното правителство положи изключително много усилия по отношение на овладяването на цените и цифрите доказват, че сме постъпили доста правилно."

Гечев изтъкна, че се надява ограниченията да бъдат въведени и за сухо мляко, изкупната цена на което у нас е паднала до 80 стотинки за литър. Министърът също така иска мерки за изсветляване на пазара.

"Имахме редица индикатори, включително от земеделски производители, затова на практика ние направихме вторичен, много засилен контрол от няколко стъпки. По регламент той може да е частичен и не може да е постоянен. В момента сме в такъв контрол - с едномесечна заповед от моя страна, има засилен контрол на редица продукти, включително слънчогледа, сухото мляко, пчелният мед", каза Явор Гечев при изказването си от парламентарната трибуна.

България забранява вноса на хранителни стоки от Украйна, освен транзит

България забранява вноса на хранителни стоки от Украйна, освен транзит

Мярката е временна