Напуснали сте старото си работно място и сте се преместили в нова компания, но сега искате да се върнете? Не се притеснявайте, далеч не сте сами. Изследване в САЩ от 2015 година посочва, че 76% от HR-ите са готови да наемат служители, които са напуснали, но искат да се върнат. Малко над половината пък твърдят, че биха им дали висок приоритет, когато трябва да се запълни свободно работно място.

Има редица причини, поради които някой би искал старата си работа обратно. "Например, решили сте да отидете в стартираща компания, което звучи много вълнуващо, но в крайна сметка заплатата си се свива наполовината, а работните часове се увеличават с 50% и това ви прави нещастни. Или може би три месеца, след като сте напуснали, причината затова вече я няма - например неприятният шеф е напуснал - и сега чувате, че офисът е много по-приятно място", казват експертът Вики Салеми.

Така че ако видите, че има обява за вашата работна позиция - или за друга, за която сте квалифицирани, в същата компания, е съвсем нормално да поискате да я получите.

И не се чувствайте странно от този факт - работодателите всъщност предпочитат такива служители, тъй като те вече са запознати с начина на работа в компания и не изискват обучение.

Но преди да се хвърлите, запитайте се два въпроса: "Защо напуснахте?" и "Защо сега искате да се върнете?"

Ако намерите добри отговори, ето кой е най-добрият начин да го направите:

Напуснете без скандал. Вече може би сте извървяли този път, но дори и да сте, може би сега осъзнавате колко важна е тя. Оставете вратата отворена, като напуснете с добри чувства. Последното впечатление може да е точно толкова важно, колкото и първото. Затова е хубаво да се сбогувате лично с всички - или поне с повечето колеги - и да им благодарите за помощта им.

Ако все пак скандал е имало: Вратата може би все още е отворена, ако хората, с които сте имали проблеми, вече ги няма.

Не губете връзка със старите си колеги. Достатъчно е просто да ги следвате във Facebook или Twitter и понякога да коментирате или "харесвате" прогреса им с проектите или други техни постове. Пращането на някоя и друга статия, която смятате, че би им харесала, или поканата за кафе отвреме навреме може да направи чудеса.

А и по този начин ще получавате информация какво се случва в старата ви компания - и в такъв разговор темата за връщането ви ще се появи от само себе си.

Попитайте ги. Важно е да проведете подобен разговор с някой от колегите ви, който ви е бил близък. Такъв човек ще може откровено и достоверно да ви каже какви са шансовете ви - ако има такива. И ще ви помага в процеса.

А ако сте били близки с бившия ви шеф, направо уговорете среща с него. И бъдете искрени. Няма проблем да кажете, че съжалявате, че сте напуснали или да изложите ясно каква е била причината да напуснете.

Убедете ги, че сте отдаден. Ако успеете да получите интервю, съвсем естествено е да има въпрос относно напускането ви и защо трябва да вярват, че ако ви наемат, няма да напуснете отново съвсем скоро.

Покажете им какво ново сте научили (и не се срамувайте да поискате по-висока заплата). Ако след напускането си, сте научили нови умения и сте повишили квалификацията си, не се колебайте да го споменете.

И не се срамувайте да поискате по-висока заплата - ако са минали поне няколко месеца, откакто се напуснали - и особено ако притежавате нови умения.