Най-общо казано предприемачите са хора, които създават бизнес или предприятие за дългосрочна печалба. Да бъдеш успешен предприемач обаче, е нещо съвсем друго. За успешните бизнес ръководители е важно да имат ловкост и умения, да не ги е страх да изцапат ръцете си и да могат да работят ефективно, пише за Entrepreneur авторът Оливър Исакс.

Повечето предприемачи могат да забележат тези качества в себе си от ранна възраст. Това е вътре в тях и е нещо, от което не може да се отървеш толкова лесно. Но в случай, че не сте сигурни дали споделяте общи черти с Бил Гейтс и Стив Джоб, ето осем знаци, за които трябва да следите.

1. Имате нови идеи постоянно

Ако непрекъснато мислите с нови идеи и решения за проблеми, които виждате около себе си, това може да е знак, че сте или бихте могли да бъдете предприемач. Хората, проблемите и пазарите се променят. Предприемач ще адаптира техния подход и продукт, за да обслужва най-добре клиентите си.

2. Вие сте нарушител на правилата

Предприемачите винаги имат бунтовна нишка в себе си. Ако сте нарушител на правилата, то вие сте потенциален предприемач. Често най-уникалните и немислими идеи водят до най-успешните нови бизнеси.

3. Обичате да сте сами

Въпреки че предприемачите трябва могат да общуват добре с други, да продават идеи и да мотивират хората около себе си, съвсем нормално е да прекарват времето си в размисъл. Много предприемачи, извън бизнеса, имат малък кръг от надеждни приятели, ментори и съветници, които им помагат да обработват идеи и да планират следващи стъпки.

4. Лесно разсейване

Някои от най-великите умове в историята са имали сравнително кратки периоди, в които са били наистина съсредоточени. Предприемачите често могат да бъдат разсеяни от постоянния си поток от идеи и потенциални решения. Но обратното, те често са невероятно съсредоточени, когато става дума за нещо наистина важно.

Как ще изглежда свят без предприемачи?

Как ще изглежда свят без предприемачи?

Много от нещата, които приемаме за даденост, изобщо няма да съществуват

5. Наивност

Дали Марк Зукърбърг си е мислел, че хората не искат да споделят ежедневните си дейности с връстниците им? В крайна сметка поколенията преди Facebook бяха сравнително консервативни в това отношение Както знаем, в крайна сметка, това не е имало значение за него.

6. Знаеш, че  рутината е мит

Разбира се, че стриктното спазване на работен график работи за някои успешни предприемачи, но също толкова от тях работят гъвкаво, докато вършат други неща извън офиса, или са със семействата си.

9 известни предприемачи, уволнени от създадените от тях компании

9 известни предприемачи, уволнени от създадените от тях компании

Сред тях са основателите на Uber, Тwitter, Yahoo! и самият Стив Джобс

7. Знаете кога да кажете стига

Важно нещо, което не трябва да забравяме е, че е важно да работиш, за да живееш, а не да живееш, за да работиш. Вярно е, че много (или повечето) предприемачи са работохолици, но само добрите знаят, че понякога е важно да отделят време за "изключване". Всеки успешен ръководител на бизнес трябва да го прави от време на време.

8. Не се страхувате да се провалите

Поемането на премерени рискове, влагане на цялото си старание без страх от резултата, доставя на предприемачите неописуемо удоволствие и демонстрира увереност както в себе си, така и в тяхната организация. И това, в повечето случаи води до успех.