През последните дни WeWork и неговият създател Адам Нойман бяха в светлината на прожекторите. По-специално членовете на борда на WeWork и по-специално най-големият инвеститор в компанията - SoftBank, поискаха и получиха оставката на Нойман на фона на отложено IPO.

Но ситуацията с Адам Нойман не е единствената, когато създателят на компанията е принуден да напусне основаната от него фирма.

По-долу ще разкажем за известни 9 предприемачи, които са напуснали създадените от тях компании.

Снимка 446158

Източник: Wikipedia

Травис Каланик и Uber

Травис Каланик е американски предприемач, съосновател на партньорската компания за споделяне на файлове RedSwoosh и компанията за таксиметров транспорт Uber.

През 2009 г. Травис Каланик и Гарет Кемп създадоха Uber, мобилно приложение, което позволява на пътниците да бъдат свързани с наети шофьори, за да получават транспортни услуги. Понастоящем Uber оперира в 58 страни и повече от 300 града по света.

Новаторската таксиметрова дейност на Uber срещна съпротива в няколко града в Северна Америка, по-специално във Вашингтон, Чикаго, Торонто и Ню Йорк, като и в някои държави. Компанията работи в жестока конкуренция на пазар, наситен с доставчици на подобни услуги, както и собствени клонинги, в градове като Лондон.

През ноември 2014 г. Каланик беше критикуван, че спазва тактиката "печелете на всяка цена", когато ръководи компанията. На 21 юни 2017 г. Каланик напусна поста на ръководител на Uber, но запази мястото си в борда на директорите.

Снимка 446159

Източник: flickr

Тwitter и Джак Дорси

Джак Дорси е американски софтуерен архитект и предприемач, известен като създателят на Twitter. Заедно със Стоун и Уилямс е съосновател на Obvious, която по-късно става Twitter, Inc.

На 16 октомври 2008 г. Уилямс поема ролята на изпълнителен директор, а Дорси стана председател на борда на директорите. Тъй като популярността на услугата растеше, Дорси трябваше да избере подобряване на производителността като основен приоритет.

През 2008 г. Дорси беше освободен от поста председател на съвета на директорите. Слухът твърди, че Дорси прекарвал по-голямата част от времето си в работа върху хобитата си, като рисуване или шиене на работното място. Дорси също така бе обвинен в употреба на алкохол по време на работа.

В крайна сметка Дорси беше уволнен, предлагайки му в замяна длъжността "мълчалив наблюдател" в борда на директорите.

През 2015 г. той се връща в компанията. Същата и следващите две години Дорси доброволно отказва заплатата си, аргументирайки, че "вярва в дългосрочния потенциал и ценности на компанията". Заплатата му за 2018 г. бе 1,4 долара.

Снимка 417332

Източник: GettyImages

Стив Джобс и Apple

Стив Джобс е американски предприемач, изобретател и индустриален дизайнер, който е широко признат за пионер в ерата на информационните технологии. Един от основателите, президент и изпълнителен директор на Apple.

След загубата на борбата за власт с борда на директорите през 1985 г. Джобс напуска Apple и основава NeXT, компания, разработваща компютърна платформа за университети и предприятия. През 1986 г. той придобива отдела за компютърна графика на филмовата компания Lucasfilm, превръщайки го в студио Pixar.

Джобс остава изпълнителен директор на Pixar и основен акционер, докато студиото не бъде придобито от The Walt Disney Company през 2006 г., което прави Джобс най-големият частен акционер и член на борда на директорите на Disney.

Трудностите при разработването на нова операционна система за Mac накараха Apple да закупи NeXT през 1996 г., за да използва NeXTSTEP като основа за Mac OS X.

Джобс беше назначен за съветник на Apple като част от сделката. До 1997 г. Джобс си възвърна контрола над Apple, ръководейки корпорацията. Под негово ръководство компанията е спасена от фалит и година по-късно започва да реализира печалба.

Снимка 446160

Източник: flickr

Дани Цепин и Maker Studios

Дани Цепин е един от основателите на Maker Studios, доставчика на най-големите канали в YouTube, чиито приходи надхвърлят $36 милиона. През 2013 г. той беше уволнен от компанията.

По-късно Цепин и трима други основатели на компанията я съдят, обвинявайки я, че бордът на директорите крие информация и си послужва с измама, за да получи пълен контрол върху компанията.

Дани Цепин основава собствена компания в областта на дигиталните медии - Zealot, която успя да получи над 25 милиона долара от инвеститори.

Снимка 446161

Източник: flickr

Андрю Мейсън и Groupon

Андрю Мейсън е основател и бивш изпълнителен директор на Groupon, американска компания за колективна услуга за отстъпки.

През 2008 г. Андрю Мейсън представи Groupon пред обществеността - потребители, групирани заедно, за да получават отстъпки. Идеята беше успешна и Мейсън стана милиардер.

Декември 2010 г. The New York Times пише, че Groupon е отхвърлила предложението на Google за закупуване на компанията за $ 6 млрд.

На 18 декември 2012 г. кабелният канал на CNBC определи Мейсън "най-лошия лидер на годината."

На 28 февруари 2013 г. Андрю Мейсън беше уволнен. Ерик Лефковски, един от съоснователите на компанията, от името на борда на директорите благодари на Mason за "лидерските качества, креативността и отдадеността на интересите на Groupon".

Groupon продължи да плаща на бившия изпълнителен директор в продължение на шест месеца. За същият период той ползва медицинска застраховка и други обезщетения.

След като напусна компанията, Мейсън запази своя дял от акции с право на глас (20%), но напусна борда на директорите.

Снимка 446162

Източник: Wikipedia

Мартин Еберхард и Tesla

Четири години след като Мартин Еберхард основава Tesla заедно с Илън Мъск, той е уволнен от поста президент на компанията. Това се случи през 2007 година.

Еберхард обяви, че е подписал споразумение за неразпространение на информация, клеветяща компанията по време на уволнението. Но той все пак написа, че това уволнение според него е несправедливо.

През 2009 г. той заведе дело срещу Мъск, обвинявайки го в клевета, но Еберхард скоро оттегли делото.

Снимка 446163

Източник: flickr

Паркер Конрад и Zenefits

През 2013 година Конрад основа Zenefits, компания, която работи в областта на съхранението на данни в "облака" и помага на компаниите в управлението на човешките ресурси.

Въпреки това той трябваше да напусне компанията заради скандала около лицензирането на агенти.

По-късно, през 2017 г., той основава Rippling - за услуги, които помагат на бизнеса да получи информация за потенциални служители.

През април 2019 г. Конрад обяви, че Rippling е получила близо 45 милиона долара от инвеститорите.

Снимка 446165

Източник: flickr

Палмър Лъки и Oculus

Палмър Лъки е на 27 години, той е основател на Oculus VR, собственост на Facebook. Лъки напусна и двете компании през март 2017 г., малко след като обяви, че е финансирал дружество, занимаващо се с негативни материали за Хилъри Клинтън.

След като напусна Oculus и Facebook, Лъки основава Anduril и се заема да създаде високотехнологична "виртуална гранична стена" между САЩ и Мексико.

Снимка 446168

Източник: flickr

Джери Янг и Yahoo!

Джери Йънг е интернет предприемач, съосновател и бивш изпълнителен директор на Yahoo! Inc.

През юни 2007 г. - януари 2009 г. като директор на компанията, той беше силно критикуван за нежеланието си да увеличи стойността на акциите на компанията и отхвърлянето на предложението на Microsoft да погълне последния Yahoo!.

През януари 2009 г. той напуска поста директор, но в същото време получава поста на Yahoo! Chief (ръководител на Yahoo!) и всъщност остава начело на компанията. На 17 януари 2012 г. бе обявено, че Джери Йънг подава оставка от всички постове в компанията.