Най-скъпите вещества се използват за бижута, космически кораби, в електрониката и дори за зъбни пломби. С други думи, обхвата на приложение на скъпите материали дори не е ограничен от тяхната цена. Тяхната стойност е впечатляваща дори измерена в цени за един грам. Цените са изчислени въз основа на текущите пазарни цени на карат.

Популярно е да се мисли, че златото и платината са най-скъпите метали на планетата, но предложените 9 материала разбиват стереотипите. А между другото, златото и платината с цени около 60 долара за грам дори не попаднаха в този списък!

Снимка 493800

Източник: Wikipedia

9. Плутоний

Цена на грам: около 6000 щатски долара

Плутоний е в списъка на най-скъпите материали на Земята. Използва се главно в ядрени реактори, в енергийни източници на космически спътници, които изискват дългосрочно захранване. Плутоний се получава в резултат на ядрения разпад на уран, но той може да бъде открит в естествени условия, макар и в много редки случаи. Може да се използва за космическите пътувания. Например в детекторите на междупланетната станция Voyager 1, пусната през 1977 г., се използват плутониеви генератори, които досега не са се сривали и са проектирани да работят нормално до 2025 г.

Снимка 493801

Източник: Wikipedia

8 .Tаaфейт

Цена за грам: 20 000 щатски долара

Невероятно рядък скъпоценен камък - Taaffeite, , който беше открит наскоро и е мечта на колекционера. Има цветова гама от червено до лилаво. Основният източник на тези скъпоценни камъни е в Танзания. Този скъпоценен камък е толкова рядък, че всички екземпляри, намерени на земята, могат да се поберат в дланта на ръката ви.

Снимка 493803

Източник: Wikipedia

7. Тритий

Цена за грам: около 30 000 долара

Получава се в ядрени реактори чрез облъчване на литиеви метали или елементи, съдържащи литий. Това е свръхтежък тип водород. Тритият е ключов компонент в производството на ядрено оръжие. Използва се в свръх ниски концентрации за производството на индикаторни надписи, светещи в тъмнината, нанесени върху стрелките на часовника. Бета лъчите, които излъчва, са много слаби и не могат да навредят на човек. Нисък риск за здравето има също и при поглъщане.

Снимка 493337

Източник: Twitter - GemDiamonds

6. Диамант

Цена за грам: от 55 000 до 108 000 щатски долара (при безупречна форма, яснота и цвят за размер от над 5 карата)

Естествените диаманти отдавна са ценени за своята красота и изключителна твърдост. Всъщност това е най-твърдото вещество, известно на Земята с индекс 10 по скалата на Моос.

Снимка 493799

Източник: Wikipedia

5. Америций

Цена на грам: 140 000 долара

Americium е радиоактивен метал, използван в малки количества в димни детектори. За първи път се синтезира през 1944 година. Физичните и химичните свойства на америциума са близки до тези на плутония. Свежият америций свети в тъмното и притъмнява бързо, когато е открит на светло. Счита се за токсичен поради своята радиоактивност.

Снимка 493798

Източник: Wikipedia

4. Пейнит

Цена за грам: от 9 000 до 300 000 щатски долара

За първи път Painite е открит в Бирма през 1950 г. от британския търговец на скъпоценни камъни Артър С. Д. Пейн. В района на Мокок на Мианмар наскоро бяха открити залежи, за които се подозира, че са от пейнит. Независимо от високата си цена, за него има голямо търсене.

Снимка 493797

Източник: Wikipedia

3. Реголит

Цена за грам: 500 000 щатски долара

Според американците в НАСА се съхраняват около 400 кг лунна почва. Такова тегло може да бъде доставено на земята само с помощта на усилията на астронавтите. Малко количество лунни материали се съхранява и изучава в няколко страни, участвали в космическите мисии до Луната.

Снимка 493796

Източник: Wikipedia

2. Калифорний

Цена на грам: от 10 до 27 милиона долара

Учените създават веществото Californium, като бомбардират куриум с алфа частици. Тази реакция създава радиоактивен химически елемент с атомен номер 98. В момента има десет известни изотопа на калифорния. Помага при лечението на някои форми на рак; разкрива съдържанието на злато и сребро в рудите, както и остатъчния обем на петрола в изчерпани находища. То може да бъде създадена само по промишлен лабораторен начин.

Снимка 493795

Източник: CERN

1 Антиматерия

Цена на грам: около 80 трилиона долара

Антиматерията е най-скъпият материал на Земята. В научни експерименти е произведено много малко количество, но в момента няма начин то да се запази и съхранява. Това изисква много сложна технология, която се разработва в CERN (Международна организация за изследвания в ядрената физика). Днес грам антиматерия се оценява на около 80 трилиона щатски долара.