Пет европейски града, от които четири испански, намират място в топ 10 на градовете, които са най-добри за живот според мигранти. Това показва проучване на InterNations, базираната в Мюнхен мрежа за емигранти с около 4 милиона членове. Проучването е проведено сред 15 000 души от 173 националности и участват 66 града.

Мигрантите дават на Валенсия, третият по големина град в Испания, най-високата оценка в света, заради благоприятният климат, достъпността на жилищата и здравеопазване. Малко по-надолу в списъка е Аликанте, град с 330 000 души, се класира на второ място. Малага и Мадрид са поставени съответно на 6 и 9 място.

38-годишният американски емигрант Дерек Чандруанг знае защо Валенсия е на върха в класацията. Той прекарва 15 години, живеейки в Лондон, но се мести във Валенсия през септември.Изнася се от апартамент с три спални с двама съквартиранти във Великобритания в собствен тристаен дом в модерния квартал Русафа. Апартаментът му, проектиран по традиционен испански стил, с много оригинални елементи, му струва 900 евро на месец наем.

"Във Валенсия съществува наистина идеалната комбинация да бъде град с всички елементи на градския живот", каза Чандруанг, който работи като изпълнителен директор в музикалната индустрия.

Освен четирите испански града, Лисабон, Панама Сити, Сингапур, Буенос Айрес, Куала Лумпур и Абу Даби също попадат в топ 10.

Мигрантите в Лисабон (на трето място) казват, че качеството на живот в града е много високо. (Португалия е известна с това, че има около 300 слънчеви дни годишно.) И все пак емигрантите в Лисабон дават на икономиката по-скоро средни резултати, като 62% я оценяват положително.

Топ десет на най-добрите градове за живот, според мигрантите

1.Валенсия

2.Аликанте

3.Лисабон

4.Панама Сити

5.Сингапур

6.Малага

7.Буенос Айрес

8.Куала Лумпур

9.Мадрид

10.Абу Даби

На другия полюс са Лондон, Париж и Рим - мигрантите не ги харесват.

Трите европейски столици са сред градовете с най-ниските позиции в класацията от в глобално проучване. Притесненията са във връзка със здравеопазването, безопасността, баланса между професионалния и личния живот и достъпността на жилища, които имат основна тежест върху резултатите.

"Емигрантите в големи градове като Ню Йорк, Токио, Париж, Хонконг или Лондон не могат да намерят жилище на достъпни цени и като цяло са недоволни от финансовото си състояние", каза Малте Зеек, основател и един от изпълнителните директори на InterNations. "Емигрантите в тези градове също често са недоволни от баланса си между личния и професионалния живот", казва той, цитиран от Bloomberg.

Работата е област, в която някои от по-големите, по-традиционни емигрантски центрове имат слаби резултати. Подобен пример е Рим - резултатите на местните емигранти го поставят на 65-о място като цяло, точно преди Салмия, който се намира в Кувейт и е на последно място.

Рим попадна на дъното в категорията "градски и трудов живот", в която попадат въпроси като удовлетвореност от работата, местни възможности за кариера, сигурност на работата и баланс между професионалния и личния живот. Сеул се класира на 61 място по този мащаб, точно под Хонконг, който е на 59-о място в класацията. И Милано е доста назад в класацията, заемащ 63-о място.

Париж е класиран на 61-во място, най-вече поради проблеми, свързани с лично финансово удовлетворение на мигрантите и разходите за жилище. Приблизително трима от всеки 10 мигранти в Париж твърдят, че са недоволни от финансовото си състояние, а цели 70% казват, че жилищата са недостъпни.

От 66 града Лондон е на 51-о място. Мигрантите смятат за положителни възможностите за кариера в града, но те те идват на фона скъпи жилища или здравеопазване.

Проучването на InterNations е проведено през март, така че не обхваща пълното въздействие, причинено от пандемията Covid-19. Нагласите в проучването обаче отразяват тенденциите, наблюдавани тази година при жителите, които се стремят да се изнесат от големите градове, докато преоценяват работата и живота си там.