Съд в Нидерландия нареди на петролния гигант Shell да намали вредните емисии от дейността си, предава BBC. До 2030 г. Shell трябва да намали емисиите въглероден диоксид с 45% спрямо нивата от 2019 г., гласи решението. Това включва емисиите от дейността на компанията, както и от енергийните продукти, които продава.

Решението е първото по рода си и може да има последствия за всички петролни компании. То идва само седмица след предупреждението на Международната агенция по енергетика, според което петролните компании трябва да спрат да разработват нови проекти, за да може светът да изпълни постигнатите в Парижкото споразумение цели.

Говорител на Shell заяви, че компанията "ще обжалва днешното разочароващо решение на съда", както и че вече предприема мерки за намаление на емисиите.

Макар че решението засяга единствено Нидерландия, то може да има широк ефект по света. Според условията на Парижкото споразумение, което бе подписано от почти 200 държави, светът трябва да ограничи повишаването на температурата с под 1.5°C спрямо преиндустриалните нива.

Самата Shell анонсира през септември, че до 2050 г. ще цели въглеродна неутралност. Целта е до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с 20%, а до 2035 г. — с 45%.