SoftBank очаква да загуби до 16,7 милиарда долара през първото тримесечие на годината от фирми, в които е инвестирал чрез своя стартъп фонд, пише BBC.

Японският конгломерат е най-големият инвеститор в технологичния сектор в света чрез своя фонд Vision Fund в размер на 100 милиарда долара.

Фондът обаче сега е изправен пред трето поредно тримесечие на загуба, което може да изправи SoftBank Group пред годишна оперативна загуба в размер на повече от 12,5 милиарда долара към края на фискалната година, която завърши на 31 март.

Някои лоши инвестиции допринесоха за спад в оценката на фонда. А това от своя страна ще доведе до първата загуба на Softbank от 15 години насам.

Softbank оправда лошите резултати с "влошаващата се пазарна среда", затруднена от пандемията на новия коронавирус.

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Двигател на това, очаквано, е инвестиционното поделение на институцията - Vision Fund

Компанията като цяло има дялове в някои високотехнологични фирми и стартъпи или чрез мега фонда, или чрез групата на Softbank.

Между тях - компанията за споделено офис пространство WeWork, сателитения оператор OneWeb и американската телекомуникационна компания Sprint, която се е сля с конкурентната T-Mobile US.

Vision фондът направи няколко големи стартъп заложи - фирми, включително Uber, индийската хотелска верига Oyo и бързоразвиващото се приложение на Grab за югоизточна Азия, заедно с неговия китайски еквивалент Didi Chuxing.

Много от тези фирми сега регистрират солидни щети заради блокирането от пандемията на коронавируса. А голяма част от тях са свързани с потребителски разходи, пътувания и транспорт, което обяснява спада.

Добрата новина за Softbank сега, по време на пандемията, може да се окаже делът на конгломерата в китайската фирма за късо видео ByteDance, притежаваща популярното приложение TikTok, което сега наблюдава огромен скок в трафика, докато младите хора остават у дома по време на закриването на училище.

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

Проблемите идват от $100-милиардния Vision Fund