Eдна от най-големите петролни компании в света - Shell - предупреди, че ниската цена на петрола може да намали стойността на активите на гиганта с до 22 милиарда долара, пише BBC.

В съобщение компанията посочва, че очаква петролът да смени ценовите си стойности до 60 долара за барел в дългосрочен план, а цената за тази и следващата година да бъде от 35 долара за барел.

Ходът на Shell следва този на един от най-големите конкуренти на енергийния гигант - British Petroleum (BP), която също предупреди инвеститорите, че понижава очакванията си за цената на петрола до 2050 година. BP заяви, че този месец активите му могат да се стопят с 17,5 милиарда долара.

British Petroleum понижи очакванията си за цените на петрола до 2050 година

British Petroleum понижи очакванията си за цените на петрола до 2050 година

Последствията от коронакризата вероятно ще ускорят прехода към по-ниска въглеродна икономика и енергийна система

Цената на петрола падна рязко заради блокирането, причинено от световната пандемия на новия коронавирус. В резултат на това цената падна до по-малко от 20 долара за барел в пика на кризата, което е повече от една трета спад спрямо 66 долара за барел в началото на годината.

Суровият Brent се възстанови през последните седмици, като в момента се търгува на стойност 41,47 долара за барел.

Начинът, по който индивидите, правителствата и предприятията реагират през следващите месеци на кризата, причинена от Covid-19, ще даде по-дългосрочни и обосновани сигнали за последиците за околната среда и бъдещето на нефтодобивните компании и държави, коментира Майкъл Брадшоу, професор в Warwick Business School.

Ситуацията много ще зависи от това дали световните лидери решат да възстановят глобалната икономика с изкопаеми горива или да инвестират в зелена енергия в съответствие с Парижкото споразумение за климата. Това ще зависи и от предпочитанията на потребителите, тълкува експертът.

"Например няма гаранция, че транспортният сектор ще се възстанови напълно. След пандемията може да имаме различно отношение към международните въздушни пътувания или физическото ходене на работа. Това ще създаде огромно предизвикателство за производителите на петрол, особено ако търсенето и цените не успеят да се възстановят достатъчно, за да подкрепят управлявания преход към по-устойчиво бъдеще", казва още Брадшоу.

Федералният резерв спасява производителите на петрол и газ

Федералният резерв спасява производителите на петрол и газ

Стана ясно, че тя е наляла 100 млн. долара в корпоративни облигации