Във вторник бенчмарковите сортове петрол започнаха деня с разнопосочни сигнали, като брент поскъпна с 1,68% до 41,71 долара за барел, а американския лек петрол поевтиня с 0,96% до 39,32 долара за барел.

Същевременно стана ясно, че играчите от петролния и газовия отрасъл в САЩ са спасени от Федералния резерв, който в края на май инжектира 1,3 млрд. долара в отделни корпоративни облигации, като от тях 100 млн. долара са били за дългови инструменти на представители на индустрията.

Това е непропорционално висок дял на изкупуване на облигации, който формира 8% от всички разходи на централната банка, въпреки че дълговите книги на компаниите формират едва 3% от индекса S&P 1500. Но има и друг проблем - почти всички бизнеси са с кредитен рейтинг B, което ги поставя в територия "боклук", т.е. на силно неинвестиционен рейтинг.

Така на практика Федералният резерв трупа в портфолиото си непродаваеми финансови инструменти, тъй като е слабо вероятно някой частен инвеститор да поиска да заложи парите си на компании, които не само нямат достъп до финансиране (освен самата централна банка), но и не генерират приходи.

$300 милиарда: Загубите на шистовите производители в САЩ през последните години

$300 милиарда: Загубите на шистовите производители в САЩ през последните години

Размерът на отписания капитал е 450 млрд. долара, а от 2010 г. досега са фалирали 190 компании от сектора, сочи нов доклад на Deloitte

Освен това е странно, че централната банка се намесва конкретно в този отрасъл. Логиката на изплатените от нея суми, доколкото може все пак да се спори дали има икономически смисъл от тях изобщо, беше да подпомогнат индустрии, засегнати непосредствено от коронавируса и мерките срещу болестта. Но петролният и газовият отрасъл в страната изпитва сериозни проблеми от години, т.е. значително преди да се разрази пандемията.

Дори и мейнстрийм анализаторите обръщат внимание на този факт. "Ако може да се приеме, че секторът изпитваше естествен спад от години преди пандемията, действията на централната банка повдигат въпроса дали не сме свидетели на морален риск и изкривяване на свободните пазари, както и на впускане в изключително рискови дейности от Федералния резерв от името на данъкоплатците", посочват от Influence Map.

От 2015 г. досега са фалирали над 200 компании в този отрасъл, като конкретно шистовите производители са генерирали загуби на стойност 300 млрд. долара. Според много анализатори, той достигна до пика си, без да изобщо да генерира печалба.