Шистовите производители в САЩ през последните 15 години са реализирали загуби в размер на над 300 млрд. долара, отписали са още 450 млрд. долара инвестиран капитал, а в отрасъла са фалирали общо 190 компании от 2010 г. насам, сочи нов доклад на Deloitte, предаде Oilprice.

През този период обаче производителите са успели да удвоят добива на петрол в САЩ, което само по себе си е забележително постижение. "Но шистовата промишленост достигна до пика си, без да генерира пари за индустрията като цяло", посочват от Deloitte. Според тях, последният пирон в ковчега на загубите в сектора е била пандемията от коронавирус.

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Вчера беше заличена капитализация за милиарди долари на компаниите от сектора

Заради затварянето на икономиките, спирането на производствата и блокирането на пътуванията, търсенето на петрол, както и цената му, се сринаха, а прогнозите са, че ще са необходими години за възстановяването им. Прогнозата на самата анализаторска компания също е, че то ще остане постиснато през следващите години.

Заради невъзможността да генерират печалба, финансовите пазари понижиха достъпа до капитал за шистовите производители още през миналата година, когато кредитният им рейтинг беше повишен, т.е. лихвата по техните задължения беше покачена. Това означава, че капиталоемкият отрасъл все по-трудно ще може да получава заеми, в които е затънал и без това. Все пак прогнозата на Deloitte е, че ливъриджът ще нарасне от 40 до 54% в непосредствен план.

Но през миналата година не просто лихвите за шистовите производители бяха увеличени. Банките свиха и кредитните линии, които им отпускат. Средно те са понижени с 23%, посочват анализаторите от компанията, но в най-тежките случаи кредитните линии са редуцирани с почти 50%.

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

Идеята на Демократичната партия ще увеличи безработицата и енергийната зависимост на страната

Комбинацията от ниски цени на петрола, понижаване на възможностите за кредитиране и лошите перспективи за растеж в сектора вероятно ще се превърнат в причина за следващата значителна вълна от фалити. "Компаниите се намират в капиталова мелница само за да задържат производството си и тази мелница се върти много бързо", каза Скот Сандерсън от Deloitte.

Според анализаторите, в момента почти една трета от бизнесите в шистовия сектор са в "техническа несъстоятелност", тъй като американският лек петрол се търгува при цена от малко над 40 долара за барел. Според Deloitte, ако тя отново падне до 20 долара за барел, такъв статут ще придобият 50% от шистовите компании.