Краят на 2021 г. бележи изключително постижение за българския банков сектор и значим успех за TBI Bank. След одобрение от Централната банка на Гърция, основаната в България TBI ще предлага финансови услуги в Гърция. Това ще бъде третият основен пазар, на който банката оперира, наред с България и Румъния.

До момента TBI Bank предлагаше своите финансови продукти на крайни клиенти, както и на малки и средни бизнеси в тези две страни. Също така банката има трансгранични дейности (без физически офиси) на 5 други пазара в ЕС - Германия, Полша, Литва, Дания и Швеция. Като банка от ново поколение и една от най-бързо развиващите се финансови институции в Югоизточна Европа, TBI има широка мрежа от близо 13 000 търговски партньори (онлайн и във физически обекти) и клиентско портфолио от 2 милиона потребители. Години наред TBI е отличавана като една от най-рентабилните и ефективни банки в региона.

Стъпването в Гърция, една от най-бързо развиващите се икономики в ЕС с население от 11 милиона души и с банков сектор, излизащ от дълъг период на преструктуриране на дълга, дава възможност на банката да разшири и допълнително да диверсифицира своята клиентска база.

От началото на 2022 г. клиентите и търговците в Гърция ще могат да се възползват от иновативните и изцяло дигитални решения на TBI. Като първи стъпки, банката ще предложи пълната гама от услуги "Купи сега, плати по-късно" (BNPL), които помагат на търговците да продават повече, а на потребителите да разпределят разходите за своите покупки удобно във времето. По-късно през 2022 г. за клиентите ще бъдат достъпни допълнителни възможности като традиционни кредити и иновативната NEON карта.

Питър Барон, CEO на TBI

Източник: TBI Bank

Питър Барон, CEO на TBI

"Стъпването на гръцкия пазар е естествена стъпка за нас, тъй като вече постигаме много успехи с платежните решения за търговци в България и Румъния, с които предлагаме възможности за финансиране на крайните клиенти и увеличаваме продажбите на нашите партньори", споделя Питър Барон, CEO на TBI. "Като пионери в областта на "Купи сега, плати по-късно" на текущите пазари, на които оперираме, с разширяването си към Гърция нашата цел е да станем лидер в Югоизточна Европа в този сегмент и да предадем финтех мисленето си на пазара."

Екипът на TBI в Гърция ще бъде ръководен от Костас Товил, експерт в индустрията с близо 20 години опит в областта на финансовите технологии и банковото дело в Гърция, България и Румъния. "Искаме да станем предпочитания алтернативен доставчик на разплащателни услуги за гръцките потребители, като им дадем възможност да управляват финансите си прозрачно и безпроблемно", казва Товил. "Предварителните дискусии с търговците и потребителите относно предлаганите от нас решения са много положителни. Заедно с нашия разширяващ се гръцки екип от опитни професионалисти планираме да предложим услугите си на клиентите през първото тримесечие на 2022 г."