През последните няколко години технологичните лидери в света стават все по-големи и по-големи. И дори в периода на корона кризата много от тях успяха да достигнат нови рекорди и да минат капитализация от 1 и дори от 2 трилиона долара.

Благодарение на разразстването на бизнеса си, трансформацията на предлаганите продукти и насочването си към нови сегменти, лидерите като Apple, Microsoft и Amazon вече минават пазарна оценка от 1,5 трилиона долара.

За човек би било доста трудно да си представи колко наистина голямо е това число. За да помогне за по-доброто онагледяване на това колко наистина мащабни са тези гиганти, експертите от платформата Mackeeper ги сравняват с годишния брутен вътрешен продукт на държави в света. Иначе казано ги сравнява с това колко големи са те спрямо целите икономити на тези страни.

Apple

В момента пазарната оценка на производителя на iPhone е малко над 2 трилиона долара. Това означава, че тя е по-голяма от осмата най-голяма икономика в света - Италия. БВП на страната за изминалата 2020 година възлиза на 2 трилиона долара.

Заедно с това Apple е по-голяма още от икономиките на Бразилия, Канада, Русия, Южна Корея и много други. Всъщност капитализацията на компанията е по-голяма от БВП на над 96% от страните в света.

Microsoft

Ако Microsoft беше държава, то тя щеше да е десетата най-голяма икономика в света, когато се има предвид нейната капитализация. Оценката ѝ възлиза на 1,9 трилиона долара. И това я прави по-голяма от страни, като Бразилия, Канада, Русия и Южна Корея.

Amazon

Сред лидерите в технологичната индустрия, може би няма друг, който да спечели повече от пандемията от Amazon. С бума на онлайн търговията, пазарната оценка на компанията нарасна до 1,7 трилиона долара. Това я прави по-голяма от 92% от икономиките в света. И по-голяма от тези на Южна Корея, Австралия, Испания, Мексико и т.н.