Tesla и Walmart сключиха споразумение по делото, което веригата магазини заведе срещу технологичната компания за запалилите се слънчеви панели в седем от обектите ѝ, пише CNBC.

През месец август Walmart заведе дело срещу Tesla за нарушение на договора за поставянето на слънчеви панели на покривите на магазини от веригата. Обвиненията срещу Tesla бяха за небрежност и неправилна инсталация. Тогава Walmart искаше от Tesla да поеме разходите по премахването на слънчевите панели от над 240 магазина, така че да се избегнат по-нататъшни пожари.

Условията около споразумението не са посочени.

Walmart съди Tesla, след като соларните инсталации на компанията се запалиха в 7 магазина

Walmart съди Tesla, след като соларните инсталации на компанията се запалиха в 7 магазина

Американския търговец иска Tesla да деинсталира батериите от всичките му обекти

В съвместно изявление компаниите посочиха:

"Walmart и Tesla са доволни от това, че са решили въпросите относно соларните инсталации на Tesla в магазините на Walmart. Безопасността е основен приоритет за всяка компания и след като адресирахме тревогите си, и двете фирми очакват безопасното възобновяване на устойчиви енергийни системи."

Когато за пръв път се появиха новини за делото, акциите на Tesla спаднаха. Във вторник, след обявяването на споразумението, акциите на Tesla поскъпнаха покачиха леко стойността си.

Соларният бизнес на Tesla намаля, след като гигантът придоби SolarCity за 2,6 милиарда долара през 2016 година. Сделката се разглежда като спорна и до днес.

В неотдавнашно изявление изпълнителният директор Илън Мъск каза, че соларният бизнес на Tesla леко се е отдръпнал от фокуса на компанията за електромобили, тъй като производителят се е опитал да увеличи производството на Model 3. По думите на Мъск всеки служител, който е работил в соларния бизнес на компанията и който е бил полезен за работата по Model 3, е бил пренасочен.

И Amazon се оплака от горящите слънчеви панели на Tesla

И Amazon се оплака от горящите слънчеви панели на Tesla

Kомпанията няма повече да инсталира системите на Tesla

През третото тримесечие на 2019 година Tesla е инсталирала панели за 43 мегавата слънчева енергия, което е с 54% по-малко от същия период на миналата година. Резултатът обаче е по-добър от този за второто тримесечие на годината.

От известно време Tesla говори за третата версия на дългообещания Solar Roof, или Solarglass. Технологията се продава онлайн на клиентите срещу 100 долара невъзстановима такса за поръчка.

Tesla ще монтира по 1000 покрива със соларни керемиди седмично

Tesla ще монтира по 1000 покрива със соларни керемиди седмично

Системата е по-лесна за инсталиране от традиционните соларни панели