Един от най-младите конкуренти на електромобилния гигант Tesla е компанията от Швеция Polestar. Стартъпът постигна почти немислимото - през 2022 година успя да отчете почти двоен ръст на производството на електромобили, като същевременно намали вредните емисии, свързани с производителния процес.

Именно това е и една от основинте причини компанията да бъде възприемана все по-сериозно, съобщават автомобилни експерти, цитирани от Bloomberg.

Базираният в Швеция стартъп обяви, че през 2022 година е продал 50 600 броя от своя електрически седан - Polestar 2.

Компанията за коли под наем Hertz ще купи 65 000 електрически превозни от Polestar

Компанията за коли под наем Hertz ще купи 65 000 електромобили от европейски конкурент на Tesla

През миналата година Polestar продаде 29 000 автомобила

Към днешна дата от компанията казват, че са постигнали и друга своя цел, отчитайки 8% спад в емисиите. Екологичното постижение определено дава право на Polestar "да се потупа по рамото".

"Преминаването към електрическа мобилност е лесно и ние знаем как да го направим. Знаем как да намалим въглеродния отпечатък на нашите автомобили, като всъщност това е и много по-голямото предизвикателство", коментира пред Bloomberg главният изпълнителен директор на Polestar - Томас Ингенлат.

Снимка 565599

Източник: Polestar

Шведската автомобилна компания  е основана преди пет години. От тогава до днес тя е произвела толкова коли, колкото Ford продава в САЩ всеки месец. Polestar обаче успява да оцени въглеродното си въздействие от самото начало, докато създава верига на доставка за части.

Производството в Китай

Polestar започна да захранва своята фабрика в Китай изключително с възобновяема енергия през 2022 година и увеличава доставките на алуминий от завод за топене, използващ водноелектрическа енергия.

Снимка 565603

Източник: Polestar

Освен това, компанията се възползва от екологизирането на мрежата като цяло, тъй като повече шофьори с електрически коли на Polestar захранват превозните си средства с енергия, генерирана от вятърни и соларни паркове.

Основана през 2017 година от Volvo и китайската Zhejiang Geely Holding Group, Polestar има за цел да увеличи производството си с още 58% през 2023 година - до около 80 000 автомобила. Амбицията: да измъкне голямо парче от пазарния дял на Tesla и на другите автомобилни гиганти.

Печалбата на BYD скочи с над 400% - конкурент ли е вече на Tesla

Печалбата на BYD скочи с над 400% - конкурент ли е вече на Tesla

Компанията на Илон Мъск свали драстично цените на своите електромобили