За първи път в своята дългогодишна история, McDonald's открива ресторант с "нулев въглерод отпечатък", съобщават световните медии. Той ще е първи от много и ще отвори врати във Великобритания, казват от веригата за бързо хранене.

Нулеви въглеродни емисии ще има както в строителството на сградата, така и в ежедневната експлоатация на ресторанта. Обектът ще се захранва от възобновяема енергия от две вятърни турбини и 92 квадратни метра слънчеви панели. Освен това ще има стени, изолирани със специална овча вълна.

Дефицит: Шейковете и безалкохолните напитки изчезнаха от McDonald's във Великобритания

Дефицит: Шейковете и безалкохолните напитки изчезнаха от McDonald's във Великобритания

Преди седмици имаше празни рафтове по супермаркетите на Острова

Облицовката на сградата е направена от рециклирано оборудване от домакински стоки, в размер на 250 кв.м материали. Табелите на ресторанта са направени от кафени зърна, а всеки един от бордюрите от 182 рециклирани пластмасови бутилки. Лентата за влизане в обекта е изградена от рециклирани гуми.

Гигантът за бързо хранене заяви, че планира да постигне нетни нулеви емисии във всичките си ресторанта и офиси по света до 2030-а година.

"В McDonald's вярваме, че храната ни вече трябва да се сервира в ресторанти, които са устойчиви за бъдещето", заяви вицепрезидентът на компанията Бет Харт.

Шефът на McDonald's е печелил по почти $1 милион месечно през 2020-а

Шефът на McDonald's е печелил по почти $1 милион месечно през 2020-а

Неговото възнаграждение е било 1189 пъти по-голямо от средното за служителите на компанията

Веригата за бързо хранене многократно обещава да намали емисиите на въглероден диоксид, чийто обем надминава цяла Норвегия. McDonald"s предлага повече говеждо месо от всяка друга верига ресторанти - един до два процента от общото количество в света.

Именно говеждото месо се счита за най-вредната храна за климата - говедата произвеждат пет пъти повече метан от прасетата или пилетата и петнадесет пъти повече от ядките или лещата. McDonald"s е отговорен за емисиите от 53 милиона тона годишно. За сравнение, Норвегия произвежда 50,3 милиона тона емисии.