Двама кандидати с частен капитал са подали индикативни предложения за придобиването на Vivacom, пише в-к Financial Times, цитирайки свои източници.

Кандидатите са United Group, притежавана от BC Partners и KKR, както и Providence Equity Partners. Предложението на първата за най-големия български телекомуникационен оператор е €1,1 милиарда, а на втория - €1,05 милиарда. Двете вече са започнали дю дилиджънс.

Продажба при тази цена би означавала значителна печалба за Спас Русев, най-големият акционер, и неговите партньори, коментира изданието. Преди по-малко от четири години те придобиха оператора срещу €330 милиона. Източници на FT, свързани с продажбата, очакваха оценка от €1,2 милиарда.

FT: Vivacom може да бъде продадена срещу €1,2 милиарда

FT: Vivacom може да бъде продадена срещу €1,2 милиарда

"Сега е правилният момент да продадем", казва Спас Русев

Над сделката обаче стои спор за собствеността на телекома. Lazard, наета като консултант по продажбата, както и други заинтересовани лица са получили писма от адвокатите на Empreno Ventures - инвестиционна компания, притежавана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Той имаше дял в холдинговата компания, която притежаваше Vivacom преди 2015 г., но той бе заличен при обявяването на дефолт по дълга. Empreno твърди, че търгът е бил "измама", а компанията е продадена на изкуствено занижена цена. Русев и руската банка ВТБ, която също има дял, отричат.

На 5 юли т.г. настоящите собственици отбелязаха победа, след като Английският върховен съд отхвърли искането за оспорване на собствеността. То бе подадено от Empreno Ventures и LIC Telecommunications SARL.

United Partners е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други държави в региона, като описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя бе собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.

Providence също има опит в телекомуникациите и медиите, като притежава включително и германската ProSieben.