Новината за продажбата на Vivacom достигна и в-к Financial Times. В днешния си брой изданието публикува информация за готвената сделка и разказва подробности относно спора за собствеността на оператора.

Вестникът посочва, че за консултант на сделката е наета компанията Lazard. Цитирайки трима източници, FT пише още, че вече са провеждани срещи с потенциални купувачи.

Информация за готвената продажба излезе първоначално в средата на май т.г. от специализираното издание Mergermarket, а в края на същия месец главният изпълнителен директор Атанас Добрев заяви, че още не са водени преговори.

Vivacom не преговаря с инвеститор за продажбата си - засега

Vivacom не преговаря с инвеститор за продажбата си - засега

Какво казаха от телекома за 5G, Huawei и търговската война

Българският бизнесмен Спас Русев, който е най-големият акционер във Vivacom, потвърждава готвената продажба.

Въз основа на скорошните сделки в региона, включително продажбата на Telenor на PPF, изданието пише, че Vivacom може да бъде оценена на €1,2 милиарда при очаквани €190 милиона печалба преди лихви, данъчно облагане, обезценки и амортизация.

Консорциумът, в който освен живеещият в Лондон Русев, влизат и VTB Capital - британско подразделение на руската банка ВТБ с около 20 процента и Delta Capital International на Георги и Милен Велчеви, купи телекома преди по-малко от четири години за €330 милиона. "Сега е правилният момент [да продадем]", казва Русев.

В началото на месеца английски съд отхвърли иска на LIC Telecommunications SARL и Empreno Ventures Limited срещу търга, на който бе продадена компанията преди години. Empreno, собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, е изпратила писмо до Lazard, в което казва, че търгът е бил "измама", а Vivacom е продадена на занижена цена.

Vivacom бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти.

Спас Русев влезе официално в надпреварата за втория най-голям телеком в Румъния

Спас Русев влезе официално в надпреварата за втория най-голям телеком в Румъния

Компанията е оценена на €1 милиард

Номер едно по приходи в България

И през миналата година Vivacom запазва позицията си като номер едно сред българските оператори по приходи. За 2018 г. телекомът отчита 6,6 процента увеличение на приходите до 948 милиона лева и 12,8 процента увеличение на печалбата преди данъци, обезценки и амортизации до 359,8 милиона лева. Увеличението на капиталовите разходи е с 3,6 процента до 187,5 милиона лева. Така маржът се подобрява с два процентни пункта до 37,9 процента. Нетната печалба расте с цели 79,6 процента до 127,7 милиона лева.

През първото тримесечие на 2019 година приходите записват ръст от 5,5 процента до 235,2 милиона лева. Оперативната печалба се покачва до 112,5 милиона лева с марж 47,8 процента, благодарение и на новия международен стандарт за приходите.

Нетната печалба достига 38,3 милиона лева, или увеличение от 45,8 процента, а инвестициите достигат 23,4 милиона лева.