Съсобственик на компанията "Силата на Якутия", която е планирала да изгради през следващите години електрически централи и електропроводи за общо почти 870 милиарда рубли (около 12 милиарда долара по сегашния курс), стана китайският бизнесмен Ли Дуан. Проектите са насочени основно за износ за електроенергия за Китай. Това става ясно от данните на Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия, съобщи Интерфакс.

Доскоро собственик на 100% от акциите на компанията беше бизнесменът от Санкт Петербург Алексей Кравченко. Сега компанията принадлежи на него и Дуан на паритетни начала.

Както беше съобщено, "Силата на Якутия" планира да построи през периода 2024-2028 г., газова електроцентрала с мощност 8 GW в Якутия (за близо 500 милиарда рубли) и електропровод за свръхвисоко напрежение от 800 kV (за 375 милиарда рубли) за износ на електроенергия в Китай.

Мястото за изграждане на електроцентралата е определено да се намира в град Ленск (на около 840 км от Якутск). Електропроводът ще се простира от електроцентрата в Ленск до Благовещенск, който се намира близо до северната част на провинция Хейлундзян в Китай. Дължината на електропроводите ще бъде 1800 км.

Компанията "Силата на Якутия" вече избра за подизпълнител на посочените проекти подразделения на китайската държавна компания Sinohydro Corporation.

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи в Якутия

Най-големият в света рудник за диаманти започва да се строи

Съоръжението ще струва над 1,7 милиарда долара