Пандемията срина пазарите по света - и докато това е лоша новина за акционерите, това е и възможност за опортюнистите сред инвеститорите да придобият акции на атркативни цени, пише Deutsche Welle.

Властите в Европа обаче се притесняват все повече от чуждестранни инвеститори, които започват враждебни придобивания в стратегически сектори. "Ниските цени на акциите представляват възможност за корпоративни сливания и реструктуриране", посочва Гюнтрам Волф, директор на икономическия тинк-танк Bruegel.

"Подобно реструктуриране може да е добре дошло, ако помогне на системата да се справи с шока. В същото време ЕК и държавите от ЕС са наясно, че в такава ситуация стратегическите активи трябва да бъдат защитени", добавя той.

Очаква се кризата да има силно негативен ефект върху ЕС и еврозоната. В Германия Ifo прогнозира, че икономиката ще загуби над половин трилион евро и над милион работни места."Коронакризата ще усили желанието на държавни икономически актьори за стратегически инвестиции в критично важни сектори на европейските икономики", посочва Джонатън Хакеброих, икономически съветник в ЕК.

"Сега, когато всеки търси свежи средства, компаниите могат да бъдат придобити, а ноу-хау и капацитет в критично важни сектори изнесени от Европа към Китай, САЩ или други страни", добавя той.

Експертът припомня и скорошния скандал покрай опита на САЩ да придобие германската компания CureVac, която работи по ваксина срещу коронавируса.

През 2016 г., когато китайската Midea придоби германската роботик компания Kuka притесненията бяха огромни. За да попречи на изтичане на ноу-хау, миналата година Берлин предложи нова индустриална стратегия, която увеличава възможността на правителството да проверява и дори да блокира опити за придобиване в стратегически сектори на икономиката.

Тя дава възможност на министрите да се намесят, когато компания извън ЕС придобие 10% или повече в която и да е германска компания, която работи в областите роботика, биотек, IT сигурност или изкуствен интелект, както и други.

Сега Берлин създава и фонд, който ще разполага с до $100 млрд., с които да придобива дялове в ключови компании. Експерти посочват, че богатите страни от ЕС трябва да помогнат и на по-бедните, които нямат възможност за подобни разходи.

Германия ще пази ключови компании от китайците със звено за бързо реагиране

Германия ще пази ключови компании от китайците със звено за бързо реагиране

Икономическият министър представи плана си в петък