Бившият главен изпълнителен директор на фалиралия финтех гигант Wirecard Маркус Браун беше официално обвинен от прокуратурата в Мюнхен в измами, злоупотреба с доверие и счетоводни манипулации след 21-месечно наказателно разследване за краха на германската разплащателна група.

Kомпанията напpaви лeтящ cтapт нa фoндoвия пaзap в Германия пpeз 2018 гoдинa, ĸoгaтo измecти 148-гoдишнaтa Соmmеrzbаnk oт ocнoвния индeĸc DАХ. В своя пик през 2018 г. Wirecard беше на оценявана на 24 милиарда евро. 

Πъpвoнaчaлнo бизнecът нa дpyжecтвoтo пoтpъгвa, ĸaтo тo e cпeциaлизиpaнo в плaтeжни ycлyги, нaй-вeчe в ceгмeнтa нa oнлaйн зaлaгaниятa и пopнoтo. Cpeд гoлeмитe ĸлиeнти нa ĸoмпaниятa oт пocлeднитe гoдини бяха фyтбoлният ĸлyб "Бaйepн Mюнxeн", фpeнcĸият тeлeĸoм Оrаngе и швeдcĸият гигaнт в пpoизвoдcтвoтo нa мeбeли Іkеа.

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

Очаква се Banco Santander да стане собственик на банковото ѝ подразделение и платежния ѝ софтуер

През юни 2020 г., обаче Wirecard изпадна в несъстоятелност след като призна, че половината от операциите на компанията (1,9 милиарда евро) са фиктивни.

Според обвинението годишните резултати на компанията за 2015 до 2018 г. са "измамни" и "неправилно отразяват обстоятелствата на групата", тъй като са отчитали приходи от изнесени операции в Азия и парични средства, за които се твърди, че са държани в несъществуващи ескроу сметки в Азия.

Министър е знаел за проблемите в Wirecard година и половина преди колапса

Министър е знаел за проблемите в Wirecard година и половина преди колапса

Регулаторът пък е сезиран многократно и никога не е предприемал мерки, сочат документи

Маркус Браун, отрича да е извършил неправомерни действия и твърди, че също е жертва на измамата. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, го грози до 15 години затвор, пише Financial Times.

Други двама бивши висши мениджъри на Wirecard също получиха обвинение. Единият е бившият заместник-финансов директор на групата и ръководител на счетоводството Стефан фон Ерфа. Другият е бивш мениджър в Дубай, отговарящ за дъщерно дружество на Wirecard, който се превърна в главен свидетел и не може да бъде назован по правни причини. Продължава разследването и на други заподозрени.

Прокурорите твърдят, че Браун и съподсъдимите са знаели още през 2015 г., че операциите на Wirecard са губещи, но чрез измами са получили 3,1 милиарда евро от банки и инвеститори, за да покрият текущите разходи на групата. 

€5 милиона: гаранцията на бившия директор на Wirecard

€5 милиона: гаранцията на бившия директор на Wirecard

Маркус Браун е обвинен в изкуствено раздуване на счетоводния баланс и продажбите на компанията

Браун също така е обвинен в 25 случая на организирана манипулация на пазара, включително и в подвеждащо ad hoc изявление на Wirecard относно забавяне на разследване от KPMG през април 2020 г. Прокурорите твърдят, че изявлението, което е в противоречие с писмената препоръка от надзорният съвет на групата, "измамно създава впечатлението, че Wirecard ще бъде освободен от всички твърдения за счетоводни манипулации".