След като стана ясно, че Wirecard е "изгубила" 1,9 млрд. евро, главният изпълнителен директор на компанията Маркус Браун подаде оставка през миналата седмица. Вчера обаче той се е предал на полицията в Мюнхен, предаде Zero Hedge, която го е пуснала на свобода след впечатляващата гаранция от 5 млн. евро.

Първоначално прокуратурата в Мюнхен е поискала да го задържи в ареста, докато се подготвя обвинението за финансова измама срещу стартъпа. "Затруднената платежна компания, чиито акции се устремиха към нулата, посочиха, че са в разговори с кредиторите си и премислят "цялостно преструктуриране", след като изтеглиха финансовите си резултати и признаха, че липсващите милиарди никога няма да бъдат открити", посочват от Zero Hedge.

Сагата Wirecard: Липсващите €1,9 млрд. май изобщо не съществуват

Сагата Wirecard: Липсващите €1,9 млрд. май изобщо не съществуват

Главният изпълнителен директор и най-голям акционер подаде остава

През миналата година акциите на Wirecard се изстреляха, което донесе на компанията по-голяма пазарна капитализация даже и от Deutsche Bank, преди да се понижат рязко. Причината за скоростното им поевтиняване бяха разкритията, според които мениджърите на стартъпа са подправяли документи в офиса си в Сингапур, за да завишат изкуствено печалбата му.

В началото на годината отново имаше скандал покрай ръководството на бизнеса. В случая то беше обвинено, че ръководителите на клоновете му в Дубай и Дъблин са подправяли документи.

Непосредствено след скандала, разразил се с пълна сила в началото на юни, при който стана ясно, че одиторите от EY не могат да открият в документите ѝ, ценните ѝ книги понесоха още по-сериозен удар, като първоначално се сринаха с 66%. Тъй като до 19 юни парите не бяха открити, Wirecard се принуди да прибегне до изтегляне на отчетите си.

Wirecard: Някогашната финтех надежда, която се превърна в срам за Германия

Wirecard: Някогашната финтех надежда, която се превърна в срам за Германия

Скандалът около компанията се задълбочава, след като се оказа, че в баланса ѝ липсват 1,9 милиарда евро

Заради скандалите, в които мениджмънта на компанията хронично я забъркваше през последните години, немският финансов регулатор BaFin дори забрани късите продажби на акциите ѝ, припомнят от Zero Hedge. "Свидетели сме на тотално бедствие", каза ръководителят на BaFin Феликс Хуфелд вчера. "Срамно е, че нещо такова се случва."

Конкретните обвинения срещу Браун включватWirecard. Допуска се, че в това той може да е бил подпомаган от съучастници.