Глобалното замърсяване с пластмаса се насочва към "необратима повратна точка" според проучване, публикувано в списание Science, информира ДПА.

Въпреки тревогата в световен мащаб, предизвикана от шокиращи изображения на реки и морета, затрупани с пластмасови отпадъци, проблемът може да е вече непоправим, предупредиха изследователите, като подчертаха, че "нивата на пластмасовите емисии в световен мащаб могат да предизвикат ефекти, които няма да можем да обърнем".

Водещият автор Матю Маклауд от Стокхолмския университет изтъква, че пластмасата "изтича навсякъде в околната среда", включително в страни "с добра инфраструктура за обработка на отпадъците".

Забраната за пластмасови изделия ще се забави у нас, според еколог

Забраната за пластмасови изделия ще се забави у нас, според еколог

Обществото се подготвяло за тази промяна

Дори и тогава рециклирането има "много ограничения" според съавтора на проучването Мине Текман от института "Алфред Вегенер" в Германия, тъй като богатите страни изпращат боклук "в страни с по-лоши съоръжения".

Правителствата на Малайзия и Филипините са сред онези, които през последните години гневно върнаха кораби с боклук, изпратени от страни като Канада и Южна Корея.

Текман заяви, че производството на "необработена пластмаса" трябва да бъде ограничено, а износът на отпадъци да бъде забранен, освен ако дестинацията няма по-добри съоръжения за рециклиране от източника.

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

Мярката влиза в сила от днес

До 46 млн. метрични тона пластмаса се изхвърлят на сушата и в реките и моретата всяка година - порой, който може да се удвои до средата на десетилетието и да влоши проблема с атмосферните влияния, след като пластмасовите отпадъци се разграждат на малки частици, които замърсяват хранителната верига.

"Атмосферното влияние постоянно променя свойствата на замърсяването с пластмаса, което отваря нови врати за повече въпроси", отбеляза Ханс Петер Арп от Норвежкия геотехнически институт.

"Да имаш бебе киборг": Микропластмаса открита в плацентите на неродени бебета

"Да имаш бебе киборг": Микропластмаса открита в плацентите на неродени бебета

Пластмасовите частици вероятно са били консумирани или вдишани от майките