Bank of Japan очаква икономиката на страната да се свие с 3% до 5% тази година. А това е рязко отклонение от прогнозната на банката в началото на 2020-а, когато се очакваше годината да бъде изпратена с лек икономически растеж.

Икономиката "вероятно засега ще остане в тежка ситуация поради въздействието на разпространението на новия коронавирус", пише централната банка в изявление, публикувано в понеделник.

Въпреки твърдението, че икономиката на Япония може да се подобри с разсейването на огнищата на новия вирус, централната банка сега добавя, че бъдещето е крайно неясно. Длъжностните лица по-рано прогнозираха растеж между 0,8% и 1,1% за 2020 година.

Коронавирусът е "последният удар" за третата световна икономика

Коронавирусът е "последният удар" за третата световна икономика

Япония поема по пътя на стръмната рецесия

Bank of Japan ще поддържа постоянните лихвени проценти, стана ясно на заседанието на финансовата институция, което обикновено трае два дни, но този път беше съкратено до само половин ден. Финансовата институция обяви и още облекчаващи мерки, тъй като се опитва да компенсира икономическите отклонения от пандемията и да се справи с корпоративното финансиране.

Банката обяви, че ще закупи неограничено количество държавни облигации, отнемайки годишна граница от 80 трилиона йени (745 милиарда долара). Този ход беше до голяма степен символичен, тъй като през последните години централната банка купуваше около една четвърт от тази сума годишно, така че имаше много място да увеличи покупките си, дори без да сваля границата, пише CNN.

Съобщението изпраща ясно послание, че Япония ще направи всичко необходимо, за да засили икономиката си. Премиерът на страната Шинзо Абе вече обяви около 1,1 трилиона долара стимули за защита на икономиката.

Забавянето в Япония се оказа по-голямо от очакваното

Забавянето в третата най-голяма икономика се оказа по-голямо от очакваното

Страната се запътва към рецесия

Японската икономика започна да "флиртува" с рецесията още преди избухването на огнищата на коронавируса. Третата по големина икономика в света се сви през четвъртото тримесечие на 2019 година, когато държавата наложи увеличение на данъка върху продажбите и се изправи пред предизвикателствата на тайфуна "Хагибис", който удари страната силно миналата есен.

Япония ще отчете БВП за първото тримесечие следващия месец.